Tentoonstelling Rebel Lives

Gepubliceerd op Woensdag 03 november 2021
13 november 202119 december 2021
Affiche Rebel Lives

Het Lord’s Resistance Army (LRA), een Oegandese rebellenbeweging onder leiding van Joseph Kony, ontstaat in de jaren 80.  Ze is vooral berucht om massale ontvoeringen van kinderen.  Door het extreme geweld is weinig geweten over het leven in de groep.  Het project “Rebel Lives” vertelt een visueel verhaal over deze rebellenbeweging en de mensen die er deel van uitmaken.

Centraal staan een reeks recente foto’s die door de generaals van de LRA zelf zijn genomen.  Deze zijn over verschillende jaren verzameld door Kristof Titeca (Veurne, 1978), professor in conflictstudies Universiteit Antwerpen.  Hij heeft dit materiaal verder aangevuld met gevonden tekeningen, video’s en documenten die de foto’s in hun context plaatsen.  Daarnaast reist hij samen met fotograaf Georges Senga (Democratische Republiek Congo, 1983) naar Oeganda om de afgebeelde mensen opnieuw op te zoeken.  “Rebel Lives” biedt inzicht in deze gelaagde geschiedenis, waarin de grens tussen daders en slachtoffers steeds vager wordt.  “Rebel Lives” is een tentoonstelling van het Fotomuseum Antwerpen (FOMU).  Een organisatie van de Wereldraad en stad Menen.

De fototentoonstelling loopt van 13 november t/m 19 december 2021, Cultuurcentrum De Steiger. Open op woensdag, zaterdag en zondag van 14u tot 18u.  Gratis.

Groepsbezoeken kunnen ook buiten deze uren. Op afspraak via info@ccdesteiger.be.

Met gids betaalt men € 30.

De tentoonstelling is eerder getoond in Antwerpen FOMU (2019), New York (2020), Genève (2021), Addis Abeba (2021) en Kinshasa (2021).

Prof. Titeca ontving de “Jaarlijkse Wetenschapscommunicatie” (2020) voor de tentoonstelling en fotoboek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie voor wetenschap en kunsten.

Hij werd opgeroepen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag als expert voor de zaak tegen een ex-commandant van de LRA, Dominic Ongwen. Ongwen werd op 9-jarige leeftijd ontvoerd door het Lord’s Resistance Army en is er opgeklommen tot commandant. Van slachtoffer tot dader… Ongwen werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenis, wegens o.a. misdaden tegen de menselijkheid.

Het fotoboek “Rebel Lives.  Photographs from inside the Lord’s Resistance Army” is te koop voor € 40.

De tentoonstelling is in het Nederlands.