Techniekacademie Menen was opnieuw schot in de roos

De Techniekacademie Menen is een initiatief dat kinderen van 10 tot 12 jaar onderdompelt in de wereld van techniek en technologie. In hun vrije tijd werden leerlingen uit het vijfde of zesde leerjaar in Menen uitgedaagd om met techniek problemen op te lossen. Op 2 mei tijdens de laatste workshop kregen meer dan 40 deelnemers hun diploma.

Professionele techniekmentoren stonden in voor de begeleiding. De techniekacademie vond plaats in zaal Park Ter Walle op woensdagnamiddag, in 2 groepen, elke sessie duurde telkens 2 uur. De ‘Techniekacademie’ liep van januari tot mei.

De kinderen werden uitgedaagd rond 6 concrete projectjes: een voederhuisje, een mystery box, een nachtklokje maken, lampjes schakelen, een robotje doen rijden, snoepjes en limonade testen en maken. Ze gingen ook één keer op actief bezoek naar een bedrijf in Menen, namelijk ’t Veer.

De Techniekacademie heeft impact! Uit de Bachelorproef van een VIVES-studenten Sociaal Agogisch Werk (2016 én 2017) leren we dat kinderen na deelname aan de Techniekacademie:

  • meer ambitie hebben om zelf een technische job te doen!
  • minder genderstereotiep denken over techniek (dat techniek ook voor meisjes is)

De Techniekacademie is een samenwerking tussen de gemeente en Hogeschool VIVES. Met de steun van lokale bedrijfspartners Galloo en elekti. en de provincie West-Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen.
Andere steunende provinciale partners zijn: de Associatie KULeuven, de Vlaamse minister van Onderwijs, de Vlaamse minister van Innovatie en Werk, TOFAM West-Vlaanderen, Woodwize, Alimento, Co-Valent, Constructiv, Plastics @ Tielt, Agoria, Vermako, Vind!, SPIE, Melexis, Geldhof Hout, elekti. en Willy Naessens Group.

Meer info vindt u op www.techniekacademie-menen.be.


Ook goed om weten

Van januari tot mei konden in West- en Oost-Vlaanderen opnieuw 1.360 kinderen in 45 (deel)gemeentes (waaronder dus ook Menen) proeven van techniek en zo hun technische geletterdheid opkrikken.

De Techniekacademie is een erkende STEM-academie. Meer info vindt u op www.techniekacademie.be.

Aangemaakt op: 02/05/2018