Stad Menen verkrijgt voor het vijfde jaar op rij het label FairTradeGemeente

Gepubliceerd op Woensdag 25 augustus 2021

Sinds 2017 krijgt de stad Menen het label van FairTradeGemeente. Dit label wordt toegekend wanneer een stad zich engageert voor eerlijke handel. Eerlijke handel, biologische landbouw, lokale productie, energietransitie: duurzame economische ontwikkeling zit in de lift. De consument hecht steeds meer belang aan de sociale en ecologische productieomstandigheden van de goederen die gekocht worden.

Begin dit jaar werd de stad gevraagd de Fair-O-Meter in te vullen. Dat is de rapportage voor de periode 2019-2020 waarin de stad moet aantonen in hoeverre ze de principes van Fairtrade heeft verwerkt.

Het gaat hierbij over zeven criteria:

  1. Het engagement van het stadsbestuur.  De aankoop van consumptiegoederen, het aankoopbeleid van de instellingen verbonden aan de stad, de plaats in de beleidsplannen, de communicatie en de gevoerde acties.
  2. De betrokkenheid van winkels en horeca.
  3. Deelnemende scholen, bedrijven en (sociaal-culturele/sport/…) organisaties.
  4. Media-aandacht en sensibilisering.  Hoe is de communicatie verlopen via de verschillende stadskanalen en werden initiatieven georganiseerd met aandacht voor eerlijke handel ?
  5. Het bestaan van een trekkersgroep en de rol hierbij van de stad.
  6. Lokale en duurzame voeding.  De aankoop door de stad van lokale en duurzame producten, het al dan niet hanteren van een lokale voedselstrategie en het door het stadsbestuur georganiseerde events rond de consumptie van lokale en duurzame producten.
  7. Aankoopbeleid naar textielwaren, ICT, schoonmaakproducten, kantoorbenodigdheden,… Ethisch bankieren.

De puntenscore verliep van A (beste score) tot E (minst beste score).

Stad Menen kreeg een A-score, de hoogst mogelijke score, dus werd het label van FairTradeGemeente ons opnieuw toegekend.