Sinterklaas slaat zijn tenten op in stadhuis

Gepubliceerd op Dinsdag 24 november 2020
sint in Menen

Kort na zijn aankomst in België heeft stad Menen aan Sinterklaas een vergunning afgeleverd om een kamp (tijdelijk verblijf) te bouwen op de binnenkoer van het stadhuis. Voorwaarde was dat de Sint zich door een professional zou laten bijstaan. ‘Sinterklaas heeft Philippe Van De Velde, de scenograaf van Studio Orka gecontacteerd’, zegt Herman Ponnet, schepen van evenementen. ‘Aangezien Studio Orka het machtigste theatergezelschap van België is, wisten we dat het in orde zou komen met het kamp.’

Philippe Van De Velde bevestigt. ‘Ik was pannenkoeken aan het bakken toen een anoniem nummer me belde. Het was even schrikken toen ik hoorde dat ik met de Sint sprak. Hij legde uit dat hij een coronaveilige plek zocht in Menen, om er te werken en te rusten. Hij zou veel werk hebben, omdat in Menen bovengemiddeld veel kinderen wonen uit de categorie ‘zeer braaf’. Hij zou dus veel koffers met speelgoed meehebben. Ik heb voorgesteld om die koffers als de muren van het kamp te gebruiken. Daarna hebben we, samen met enkele pieten, het plan verder uitgewerkt’, zegt Van De Velde.

De schepen van onderwijs weet heel goed dat de Sint zijn handen vol heeft in Menen. ‘Onze langetermijnvisie werkt. Gans het schooljaar wordt er nauwlettend op toegezien dat kinderen zich fatsoenlijk gedragen, precies omdat niemand uit de boot zou vallen als de Sint komt. Toen de Sint aankondigde dat er van de jaar geen stoute kinderen waren, was dat geen verrassing voor ons’ zegt schepen Vanryckegem. 

‘We zijn wel geschrokken toen we de brief van de Sint ontvingen’, zegt Herman Ponnet. ‘Jawadde! Nietsvermoedend opende de algemeen directeur de brievenbus, toen hij een merkwaardige brief opmerkte. De directeur begreep meteen de ernst van de zaak, holde de trappen op en overhandigde de brief aan burgemeester Lust. De burgemeester las de brief en riep meteen alle schepenen bijeen in een spoedzitting. Er was behoorlijk wat opwinding tijdens de zitting. De schepen van mobiliteit ging direct een mobiliteitsplan voor de daken opmaken, de schepen van dierenwelzijn stond erop dat we het paard van Sinterklaas zouden behandelen als een koning… Er was paniek, eerlijk gezegd. Uiteindelijk heeft de schepen van patrimonium de rust teruggebracht, toen hij eerst de maten van de binnenkoer opnam, vervolgens de dikte van het glas vastlegde op 42,8 mm en uiteindelijk de binnenkoer geschikt verklaarde om de Sint en zijn medewerkers coronaveilig te ontvangen’, zegt schepen Ponnet.

‘Om absoluut zeker te zijn dat 42,8 mm dik genoeg is om het virus tegen te houden, hebben we Marc Van Ranst nog gecontacteerd’, voegt schepen Vanryckegem nog toe. 
Toen de pers in het stadhuis kwam, had de Sint weinig tijd voor een gesprek. Vanachter het dikke glas hoorden we hem enkel roepen dat er nog 3 brievenbussen komen, voor brieven en tekeningen, een aan het stadhuis, een aan het  gemeentehuis in Lauwe en een derde aan het dorpshuis in Rekkem. 
‘We weten ondertussen dat de Sint contact opnam met de scholen. We hebben ook een van de pieten zien foefelen met een videocamera. We vermoeden dat de Sint filmpjes zal maken voor de scholen’, zegt schepen Vanryckegem. 

‘Er breken mooie tijden aan. We zijn de Sint dankbaar’, besluit burgemeester Eddy Lust.

DE BRIEF VAN DE SINT AAN DE STAD MENEN

sint in Menen

MEER INFO