Sint-Franciscuskerk wordt culturele hotspot van formaat

Gepubliceerd op Donderdag 08 oktober 2020

Cultuur beleven in een volledig ingericht en historisch kerkgebouw, het is en blijft een bijzondere ervaring. Schepen van Cultuur en Erfgoed Griet Vanryckegem vertelt: “De Sint-Franciscuskerk is van oudsher een plek van ontmoeting geweest voor de lokale gemeenschap. Daarom ben ik blij dat de kerk nu een nieuw leven krijgt als socio-culturele ontmoetingsplaats. Zo kunnen onze inwoners elkaar opnieuw ontmoeten en cultuur beleven in een prachtig en uniek kader.”

De herbestemming van de Sint-Franciscuskerk tot culturele hotspot vormt het sluitstuk van een lang en intens proces van overleg en onderzoek. Zo liet de stad een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek uitvoeren om een nieuwe bestemming te vinden voor het kerkgebouw. Op basis van dit onderzoek werd een concreet toekomstsscenario uitgewerkt om van de kerk een socio-culturele ontmoetingsplaats met podiumfunctie te maken.

Schepen Griet Vanryckegem: “Onze stad heeft een bruisend cultureel leven. Het toneelgezelschap Cie Tabloo is al enkele jaren op zoek naar een vaste stek. Ook onze stedelijke academie voor muziek en woord heeft nood aan bijkomende ruimte voor lessen en optredens. Ten slotte kan de kerk ook ruimte bieden voor allerlei socio-culturele evenementen en programmatie vanuit cultuurcentrum De Steiger. De Sint-Franciscuskerk ligt pal in ons stadscentrum en kan als concert- en theaterzaal met podium worden ingericht. Een herbestemming tot culturele ruimte vormt een unieke opportuniteit om dit waardevolle kerkgebouw een nieuwe, kwalitatieve invulling met uitstraling te geven.”

Schepen van Patrimonium Renaat Vandenbulcke vult aan: “Sinds de start van de legislatuur maakt Menen actief werk van polyvalente en multifunctionele infrastructuur. De Sint-Franciscuskerk behoort ook tot het patrimonium van de stad. De herbestemming van de kerk zorgt ervoor dat het gebouw effectief in gebruik blijft en niet leeg komt te staan. Naast een publieke functie als socio-culturele ruimte, wensen wij de kerk ook open te stellen voor private evenementen. Om dit mogelijk te maken zal de stad de Sint-Franciscuskerk onder beheer van het AGB plaatsen.”

De werken voor de herinrichting van de Sint Franciscuskerk omvatten ondermeer een nieuwe inkom met sanitair, een foyer met bar en een meubelstuk met tribune. De totale kostprijs van de herbestemming is geraamd op een bedrag van 1.600.000 euro. De werken aan de kerk zouden tegen eind 2022 moeten voltooid zijn.