Scholen maken eigen strip tegen polarisatie

Gepubliceerd op vrijdag 28 april 2023

“Sinds 2016 werken we met de stad Menen rond het thema radicalisering. Preventieprojecten, workshops, thematheaterstukken, vormingen voor leerkrachten, sprekers uitnodigen… allemaal sensibiliseringsacties waarmee we aan de slag gingen. Nu willen we gaandeweg de scoop verleggen naar het detecteren en bestrijden van polarisatie in onze gemeenschap”, zegt burgemeester Eddy Lust, bevoegd voor veiligheid.

De doelstellingen van deze vernieuwde aanpak tegen polarisatie zijn duidelijk: we moeten een bewustzijn creëren voor de gevaren van extreme ideeën. De acties die we opzetten moeten onze kinderen weerbaar maken tegen extreme ideologie, door bijvoorbeeld het formuleren van een alternatief geluid. Burgemeester Lust: “We merken immers dat het zaadje van gewelddadige radicalisering, al dan niet gelinkt aan extremisme, geplant wordt wanneer onze kinderen kwetsbaar zijn. Daarom dat we onze acties momenteel richten op het lager onderwijs met een begeleid bezoek aan de Dossinkazerne voor de derde graad lager en de strip Helden en Schurken specifiek voor het vijfde leerjaar, die we hier vandaag voorstellen.”

De voorbije twee jaren werken de stad Menen en de gemeente Wevelgem samen rond deze thema’s. Dit schooljaar resulteert dat dus onder meer in de realisatie van de strip Helden en Schurken. “Basisschool Ter Molen uit Lauwe en SPW basisschool uit Wevelgem creëerden met hun leerlingen uit het vijfde leerjaar elk een eigen strip. In dat groepswerk heeft iedereen zijn inbreng gehad. Alle deelnemende kinderen en leerkrachten krijgen dan ook een eigen exemplaar”, zegt de burgemeester.

De leerkrachten zijn alvast erg enthousiast over dit project en engageerden zich al om komend schooljaar met hun nieuwe klas hiermee opnieuw aan de slag te gaan. Ondertussen noteren we ook nieuwe scholen die willen deelnemen aan het project met de St-Jansschool uit Menen en GBS Barthel uit Rekkem. “Hoe groter het bereik van dergelijke acties, hoe groter het resultaat en de impact ervan op onze kinderen”, besluit een tevreden burgemeester Eddy Lust.

Groepsfoto Helden en Schurken