Poëzieweek en gedichtendag 2018

25/01>31/01

Tijdens de Poëzieweek van 25 tot en met 31 januari 2018 zal bibliotheek Menen zijn nieuwste dichtbundels presenteren, poëzieposters uithangen en poëziekaarten uitdelen. De Vlaamse dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst (1962) schrijft het Poëziegeschenk 2018. Het thema is Theater en het motto is ‘Uitstromend, in het pluche van de zaal’.

Verhelst: ’Theater speelt zich niet alleen af in de schouwburg, maar ook op pleinen, op straat, in de slaapkamer. Overal waar de ene mens de andere tegen het lijf loopt en dat ene lichaam op dat andere lichaam reageert en er dus communicatie ontstaat, mogelijkheden, misverstanden, een dans, geluk en verdriet.’

Voor de lokale invulling zorgt Geert Messelis (°1947), grote bibliotheekgebruiker en regelmatige schenker van werken aan de Meense bibliotheek. ‘Ik heb leren kruipen en lopen in een dorpje dat destijds wereldberoemd was in Vlaanderen en ook wel in Nederland: Ingooigem, waar Stijn Streuvels zijn Lijsternest had. De meester heeft ons véél opstelletjes laten schrijven over wind en regen …’

Hij schreef in 1977 de bundel ‘Gedichten tussen verleden en hoop’ en publiceerde halverwege de jaren ’80 regelmatig in het Nederlandse literaire tijdschrift De Brakke Hond. En nu meldt hij nog: “… zo ben ik mijn hele bibliotheek en al mijn teksten kwijtgeraakt. ...Verliezen, altijd maar verliezen. …. Wat ik nog overheb wil ik delen.”

Bibliotheek Menen brengt een aantal van zijn gedichten op postkaarten die samen met de poëziekaarten van Gedichtendag uitgedeeld worden als echte hebbedingen!

vitaal

zelfs in de wildste verhalen
blijft de dood aanwezig
een schim, een achtergrond
die zwijgend toekijkt
op het feest van leven
opstand tegen zijn meesterschap
over de materie
wat heb je te verliezen
je kent het eind toch al
verlaat de platgetreden paden
vind nieuwe levensaders
en leeg de kelk
als was het godendrank

Geert Messelis

Aangemaakt op: 11/01/2018