Opgelet voor de tijgermug!

Gepubliceerd op maandag 17 juni 2024
Tijgermug

Heb je al eens van de Aziatische tijgermug gehoord? In Vlaanderen zie je deze mug steeds vaker. De naam klinkt als een grote mug, maar het is een kleine zwart-wit gestreepte mug.

Is de tijgermug gevaarlijk? 

De tijgermug is niet erg gevaarlijk, maar wel vervelend. Als er veel tijgermuggen zijn, kun je soms niet buiten zitten. Ze steken overdag en zijn agressief. De tijgermug kan ziektes zoals dengue, zika en chikungunya overbrengen. Gelukkig is de kans dat mensen in België ziek worden door deze mug nog heel klein. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Maar het is belangrijk om de tijgermug tegen te houden. Jij kunt daarbij helpen.

Hoe herken je de tijgermug? 

De tijgermug is een kleine zwart-wit gestreepte mug. Ze is ongeveer 4 tot 5 millimeter groot. Oorspronkelijk komt ze uit het buitenland, maar nu komt ze steeds vaker in België voor. De mug heeft witte strepen op de poten en een witte streep op het achterhoofd en de rug.

Heb je een tijgermug gezien? Meld het! 

Als je een tijgermug ziet, meld dit dan op de website www.muggensurveillance.be. Er wordt dan onderzoek gedaan en de muggen worden bestreden.

Wat kun je zelf doen? Drie tips om de tijgermug te stoppen

Tip 1: Laat tijgermuggen niet meereizen 
De tijgermug jaagt overdag, van ‘s middags tot ’s avonds. Onze steekmuggen bijten vooral 's avonds en 's nachts, maar de tijgermug volgt je overal. Ze komt zelfs mee in de auto. Kom je terug van vakantie uit Italië, Frankrijk, Spanje of Zuid-Duitsland? Let dan op dat je de tijgermug niet meeneemt. Check je auto na een stop op een snelwegparking.

Tip 2: Voorkom dat tijgermuggen zich voortplanten 
Tijgermuggen hebben water nodig om zich voort te planten. Ze gebruiken kleine plasjes water, zoals in een goot of op een plat dak. Ook rioolputjes en regentonnen zijn goed voor hen. De eitjes kunnen een droge periode overleven. Doe daarom het volgende:

  • Verwijder of vermijd plasjes water.
  • Laat emmers en kruiwagens niet langer dan een week met water staan.
  • Dek regentonnen af met muggengaas.
  • Reinig je dakgoot regelmatig en zorg dat er geen plassen op platte daken staan.
     

Tip 3: Gebruik geen gif maar zorg voor biodiversiteit 
Steekmuggen, zoals de tijgermug, worden gegeten door vleermuizen, vissen, vogels, amfibieën, kevers en libellen. Deze dieren helpen om de tijgermug op een natuurlijke manier te bestrijden. Zorg daarom voor nestplaatsen voor deze dieren in je tuin: een vogelnestkastje, een vleermuizenkast of een vijver met verschillende planten en dieren. Gebruik geen gif, maar laat dit over aan professionals. Koper helpt ook tegen de tijgermug. Leg een koperdraad of enkele eurocenten in de dakgoot, het afvoerputje of een andere plek met stilstaand water. Koper vertraagt de groei van de muggenlarve.

Meer info? 
www.muggensurveillance.be