Ook Menen zet in op diefstalpreventie!

Gepubliceerd op Zaterdag 22 oktober 2022

Vanuit de algemene strijd tegen diefstallen lanceerde de FOD Binnenlandse Zaken op 1 september een nieuwe nationale campagne: BeSafe@Home. De start van dit initiatief ligt in de week van 17 tot en met 23 oktober 2022 waarbij preventie van diefstalfenomenen extra in de kijker wordt gezet. Ook wij nemen deel vanuit de stad Menen samen met onze politiezone Grensleie.

Verschillende steden, gemeenten of politiezones in België hebben een diefstalpreventieadviseur, gespecialiseerd in inbraak- en diefstalpreventie, in dienst. “De belangrijkste taak van een diefstalpreventieadviseur is het uitleggen hoe een woning het best tegen een inbraak kan beveiligd worden” stelt Carl Decaluwé, Gouverneur van West-Vlaanderen. “Dit advies richt zich voornamelijk individueel, maar ook op grotere schaal wordt het belang van diefstalpreventie benadrukt”.

De diefstalpreventieadviseur komt bij je langs voor een objectief en volledig vrijblijvend advies op maat. Risico’s van de wijk en de woning worden in kaart gebracht en men geeft je tips over mogelijk te nemen maatregelen. Zo wijst men op het belang van goede gewoontes die de kans op een woninginbraak voor een groot deel reduceren. Uit de federale statistieken blijkt dat het aantal inbraken in woningen in de provincie West-Vlaanderen daalt. Ter illustratie: in 2020 werden er 1.966 feiten van woninginbraak vastgesteld, ten opzichte van 2.672 feiten in 2018 en 2.839 feiten in 2016. Echter, elke inbraak blijft er één te veel. Het blijft belangrijk om jouw woning te voorzien van een goede basisbeveiliging.

“Naast individueel advies, richt de diefstalpreventieadviseur zich ook op het sensibiliseren rond andere diefstalfenomenen. In de huidige tijden verlegt de aandacht zich bijvoorbeeld voor een groot stuk naar cybercrime”, vervolgt de Gouverneur. “De lokale diefstalpreventieadviseurs worden dan ook ondersteund door de Provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse Politieschool. Zo kwamen alle West-Vlaamse diefstalpreventieadviseurs op 7 oktober samen om goede praktijken en ervaringen te delen. Eén van de sprekers belichtte bijvoorbeeld het thema cybercrime en hoe de diefstalpreventieadviseur hierbij een meerwaarde kan bieden aan de burger. Er worden daarnaast regelmatig nationale bijeenkomsten en campagnes georganiseerd door de FOD Binnenlandse Zaken.”

Burgemeester Eddy Lust: “In Menen wordt er ingezet op veilige voordeuren. De gemeenschapswachten, de diefstalpreventieadviseur en de politieagenten gaan samen op stap om inwoners te sensibiliseren op hun al dan niet veilige voordeur. Er wordt onder andere gekeken of er een rozet aanwezig was om het cilinderslot te beschermen. Ook worden er eenvoudige tips meegegeven om het veiligheidsgevoel van de mensen te verhogen.”

Ben je zelf benieuwd hoe goed jouw woning beveiligd is? Dan kan je steeds een gratis diefstalpreventieadvies aanvragen.

Maak nu een afspraak 

Tegen Diefstalpreventie