Nieuws over kerken in Menen

Gepubliceerd op Vrijdag 18 oktober 2019

“Onlangs keurden de bisschop én de gemeenteraad het Kerkenbeleidsplan van de Stad Menen goed. Ondertussen loopt ook een haalbaarheidsonderzoek over de Sint-Jozefskerk én is er een voorlopig reglement voor het gebruik van de Sint-Franciscuskerk door socio-culturele verenigingen”, zegt schepen van Kerkfabrieken Griet Vanryckegem.

Het Kerkenbeleidsplan

Het kerkenbeleidsplan van de stad Menen vormt het sluitstuk van een lang overlegtraject tussen de stad en het kerkbestuur en legt een duurzame toekomst vast voor elke parochiekerk in Menen, Lauwe en Rekkem. Daarnaast creëren wij ook kansen voor nieuwe invullingen via neven- of herbestemming.

In het kader van dat kerkenbeleidsplan krijgt de Sint-Franciscuskerk een nieuwe bestemming als culturele ontmoetingsplaats in het stadscentrum. De kerk werd recent door het bisdom aan de eredienst onttrokken en krijgt nu een nieuwe waardevolle invulling met respect voor de bijzondere erfgoedwaarde van het gebouw. Concreet zal de Sint-Franciscuskerk worden ingericht als een culturele ruimte voor muzikale optredens en allerlei podiumvoorstellingen. Voor de herbestemmingswerken kan de stad aanspraak maken op subsidies.

Gebruikersreglement Sint-Franciscuskerk 

Sinds 1 september dit jaar staat de Sint-Franciscuskerk in het stadscentrum open voor verhuur aan onze socio-culturele verenigingen. Om de verhuur en organisatie van culturele activiteiten in goede banen te leiden, hebben we nu ook een gebruikersreglement opgesteld. Enkel het schip en het koorgedeelte van de kerk kunnen voor socio-culturele activiteiten worden gehuurd. In afwachting van de geplande werkzaamheden voor de herbestemming is de kerk te verhuren in haar huidige staat. De huurder staat hierbij volledig zelf in voor de omkadering van zijn activiteit.

Het cultuurcentrum De Steiger organiseert het beheer van de reservaties en de verhuur van de kerk, maar plant er ook zelf activiteiten. Op 6 december vindt Die Verdammte Spielerei plaats, een klassiek concert speciaal gecreëerd voor kerken en op 15 december is er het Kerstconcert van het Sinjakoor.

Sint-Jozefskerk denkt na over toekomst

Onder impuls van de Stad Menen startte onlangs een haalbaarheidsonderzoek voor de Sint-Jozefskerk in de Barakken. Dit onderzoek wil een concreet antwoord formuleren over mogelijke bijkomende invullingen voor de kerk in relatie tot de buurt.

In mei organiseerde de Stad Menen samen met de kerkfabriek Sint-Jozef een participatiemoment in de Barakken over een mogelijke nevenbestemming voor de Sint-Jozefskerk. Hieruit bleek dat buurtbewoners vragende partij zijn om de kerk ook te gebruiken voor de organisatie van ontmoetingen, infosessies en andere socio-culturele activiteiten in de wijk.

Het haalbaarheidsonderzoek wordt door Vlaanderen gesubsidieerd. Het onderzoekstraject zelf gebeurt onder begeleiding van een ontwerpbureau dat gespecialiseerd is in het uitwerken van neven- en herbestemmingen voor kerkgebouwen.

Info Kerkenbeleidsplan:

stanislas.masureel@menen.be, 056 529 231

Reservatie Sint-Franciscuskerk:

info@ccdesteiger.be, 056 515 891

foto vrouw in kerk voor Kerkenbeleidsplan Menen
Schepen van Kerkfabrieken Griet Vanryckegem.

Meer info