Mobiliteit is delen

Gepubliceerd op dinsdag 29 september 2020

Vanaf januari zullen 2 deelauto’s ter beschikking gesteld worden van alle inwoners: 1 elektrische kleine stadsauto en een 2de ruimere elektrische auto met 5 zitplaatsen.

  • gemakkelijk: verlies geen tijd met praktische zaken zoals aankoop, verzekering, keuring...
  • kostenefficiënt: spaar jaarlijks een heleboel geld door enkel je effectieve gebruik te betalen
  • milieuvriendelijk: ga voor minder CO2-uitstoot en een groenere omgeving met meer ruimte
  • sociaal: ontmoet autodelers in je buurt en word lid van een autodeelgemeenschap
  • flexibel: deel jouw wagen of kies een deelauto op jouw maat en geniet van jouw vrijheid.

Je kan zowel een auto delen via een autodeelaanbieder of met je buren. Bovendien kan je combineren zodat je altijd een wagen hebt op maat van je situatie!

Met je buren

Je kan je eigen wagen delen en/of een private wagen van anderen gebruiken. Een win-win voor eigenaar en ontlener! Het delen wordt geregeld door de organisatie, bv. eigenaars en gebruikers bij elkaar brengen of het ter beschikking stellen van een autodeelverzekering.

  • Je kan dit kostendelend doen door (met of zonder wagen) lid te worden van een autodeelgroep waarbij niet enkel de wagen maar ook alle andere kosten (zoals aankoop, onderhoud en verzekering) gedeeld worden volgens gebruik. Dit kan via Cozycar of Dégage.
  • Of je kan je auto beschikbaar stellen op een vraag- en aanbodplatform (beetje zoals Airbnb). De eigenaar bepaalt zelf de prijs van zijn wagen en staat een stukje van de opbrengst af aan het platform. Hiervoor gebruik je Getaround. 

Via een aanbieder

Je kiest uit het wagenpark van de aanbieder. Reserveer de auto, open hem/haar via een smartphone of chipkaart en weg ben je! Je betaalt meestal een prijs per kilometer en tijd. De autodeelaanbieders werken elk op hun eigen manier.

Behoeftepeiling

Om een beeld te krijgen van de mogelijke interesse in autodelen organiseren we een behoeftepeiling.