Mobiele corona-arts vanaf zaterdag op pad

Gepubliceerd op vrijdag 27 maart

Om de medische dienstverlening voor minder mobiele burgers te optimaliseren, start de Stad Menen (met zijn partners en AGB Menen en IVA Zorg Menen) vanaf zaterdag 28 maart 2020 met een ‘Mobiele corona-arts’.

Burgmeester Eddy Lust: “De mobiele corona-arts is een arts die bij de mensen thuis gaat waar een vermoeden van Covid-besmetting is. Op die manier willen we huisartsenkabinetten, wachtposten én onze spoedafdeling van AZ Delta zoveel mogelijk ontlasten buiten de openingsuren van het triagecentrum. Bovendien kunnen we met dit systeem de mensen in hun vertrouwde habitat (woning, woonzorgcentrum…) onderzoeken. De mobiele corona-arts wordt maximaal beschermd met pak, bril, kap, masker en handschoenen. Voor alle duidelijkheid: er worden geen patiënten vervoerd, patiënten worden ter plekke gescreend.”

Prima samenwerking

“De mobiele corona-arts kunnen we in het leven roepen dankzij een samenwerking van verschillende diensten: de minibus wordt voorzien door onze dienst Thuis- en Ouderenzorg (Aangepast Vervoer) van het IVA Zorg Menen, de Stad Menen draagt de operationele kosten, de Eerstelijnsgezondheidszorg Zuid-West-Vlaanderen zorgt voor de arts en de chauffeur van de aangepaste wagen komt uit een poule van vrijwilligers. We kunnen sowieso van start gaan, maar vrijwillige chauffeurs met een rijbewijs B kunnen zich melden via thuiszorg@menen.be of 056 527 262. In deze vreemde tijden is dit samenwerkingsverband toch opnieuw een hartverwarmend teken van solidariteit,” vult schepen Renaat Vandenbulcke bevoegd voor Zorg aan.

Hoe werkt de mobiele corona-arts?

Mensen die zich ziek of ongerust voelen, nemen contact op met hun huisarts. Die vertrouwde schakel zorgt dan voor het maken van een afspraak met de mobiele corona-arts.
De mobiele arts rijdt 7 op 7 tussen 14:00 en 19:00 uit en bestrijkt Menen, Wervik en Wevelgem met zijn deelgemeenten.

Dokter van wacht nodig in het weekend?
Menen en Rekkem: 1733
Lauwe: 056 946 066

Zie ook

Triagecentrum als buffer voor ziekenhuis en huisartsen
Vanaf vrijdag 20 maart 2020 wordt het zwembad ’t Badhuis operationeel als triagecentrum. Dit op aanraden en in overleg met de huisartsenkring, het ziekenhuis en W13 (vereniging van OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen). Het triagecentrum moet in geval van nood de druk op ons ziekenhuis en de huisartsenpraktijken die door de uitbraak van het coronavirus kan ontstaan, enigszins beperken.