Menen vraagt iedereen mondmasker te dragen in publieke ruimte

Gepubliceerd op vrijdag 24 juli 2020

De Stad Menen wil net als Kortrijk gezien de huidige cijfers een algemene mondmaskerplicht invoeren op alle publiek toegankelijke plaatsen. Voorlopig krijgt de stad Menen hiervoor nog geen groen licht van de gouverneur. “Toch dringen we bij onze inwoners en bezoekers aan om preventief ook in de publieke ruimtes een mondmasker te dragen. De situatie is wat ze is, dus moeten we kordaat handelen om erger te voorkomen”, zegt schepen Patrick Roose, die momenteel burgemeester Eddy Lust vervangt. 

De vraag aan de gouverneur om een algemene mondmaskerplicht in te voeren, is ingegeven vanuit de vaststelling dat het aantal besmettingen met COVID-19 de voorbije weken stijgt. Schepen Roose: “De Covid-cijfers in Menen stegen de voorbije week naar 12 positieve besmettingen. Eén van onze inwoners is gehospitaliseerd en krijgt in AZ Delta Roeselare de nodige zorg. Deze maatregel is wat ons betreft dus absoluut op zijn plaats én heeft meteen het voordeel van de duidelijkheid en opvolgbaarheid voor de bevolking en ordehandhaving. We blijven daarom aandringen bij de gouverneur om de mondmaskerplicht ook in Menen in te voeren. Volgende week dinsdag is hierover een nieuw veiligheidsoverleg gepland.”

ENKEL MONDMASKERPLICHT IN BARAKKEN

Schepen Roose: “Voor drukke winkelgebieden kunnen we wel een mondmaskerplicht invoeren. Daarom zal vanaf morgen, zaterdag 25 juli 2020, een mondmaskerplicht gelden in het stuk Rijselstraat in de Barakken, van aan de brug tot aan de grens met Frankrijk.”

Voor horecazaken blijft de regeling gelden zoals federaal bepaald: het dragen van een masker is er ook verplicht voor klanten, behalve wanneer die neerzitten aan een tafel. Klanten zullen voortaan ook een telefoonnummer of e-mailadres moeten achterlaten. De maatregel moet ervoor zorgen dat mensen in geval van een besmetting eenvoudiger kunnen worden gecontacteerd (contact tracing).

Het stadsbestuur van Menen raadt wel iedereen vanaf 12 jaar aan om een mondmasker te dragen op alle publiek toegankelijke plaatsen, behalve:

  • tijdens verplaatsingen met de auto, moto(r), fiets of step;
  • tijdens de beoefening van een sportactiviteit;
  • tijdens zware fysieke inspanningen gedurende zijn werkzaamheden;
  • voor wie over een medisch attest beschikt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is.

Voor alle duidelijkheid: dit is voorlopig nog geen verplichting, maar wel een sterke aanbeveling.

EVENEMENTEN

De komende weken vinden voornamelijk enkel evenementen plaats in het kader van Boulevard Solar, dit is een coronaproof zomerprogramma georganiseerd door de Stad Menen en cultuurcentrum De Steiger. Ook tijdens die activiteiten moedigt de Stad Menen iedereen aan een mondmasker te dragen. Alle info over Boulevard Solar vind je www.menen.be/boulevardsolar.
Als je een privé-feest wil organiseren dien je een evenementenformulier in te vullen op onze website www.menen.be en daar een ingevulde Covid-scan aan toe te voegen. Jouw feest wordt dan gevalideerd door een team van de stad en alle hulpdiensten.

MARKTEN

Ook tijdens de markten blijven de eerder ingevoerde looplijnen gelden en zullen medewerkers de mensen wijzen op de verplichtingen van het dragen van een mondmasker en het houden van de nodige afstand.

RECYCLAGEPARKEN

Schepen Patrick Roose: “In overleg met de burgemeesters is beslist om vanaf morgen, zaterdag 25 juli 2020, een mondmaskerverplichting in te voeren op de recyclageparken van Mirom Menen. Recyclageparken worden gelijk beschouwd als openbare markten en dus is het voor bezoekers verplicht om een mondmasker te dragen. Ook de andere coronamaatregelen, zoals een beperkt aantal toegelaten bezoekers en afstand houden van elkaar en parkwachters, blijven gelden.”

ZES GOUDEN REGELS 

We herhalen ook graag nog eens de zes gouden regels in de strijd tegen het corona-virus:

  1. Was vaak je handen met water en zeep;
  2. Geef geen hand of kus. Hoest of nies in je elleboog;
  3. Let extra op bij mensen die gevoelig zijn voor het virus (mensen ouder dan 65 jaar, mensen met diabetes of problemen met hart, longen of nieren, mensen die gevoelig zijn voor infecties);
  4. Hou 1,5 meter afstand;
  5. Draag een mondmasker op plaatsen waar het verplicht is en dus liefst op alle publieke plaatsen; 
  6. Spreek buiten af (met maximaal 10 personen!). Kan dit niet? Verlucht de ruimte dan goed.  

“Samen met onze omliggende steden en gemeenten zullen we inzetten op het contacteren van positief geteste inwoners. Word je gecontacteerd, help hen dan zeker verder door al je contacten en locaties door te geven, zodat we proactief iedereen kunnen bereiken en laten testen. En ondertussen: hou je aan de nieuwe richtlijnen, want enkel op die manier kunnen we dit virus samen indijken”, besluit schepen Roose.

Illustratie corona mondmasker dragen reden