Menen schenkt gratis restafvalzakken aan stomapatiënten

Gepubliceerd op Donderdag 22 april 2021

 “Sedert begin 2019 heeft de stad een nieuw aanbod voor stomapatiënten”, zegt schepen van Burgerlijke Stand Herman Ponnet. “We hebben opgemerkt dat weinig patiënten gebruik maken van het voordeelpakket dat we de stomapatiënten bieden. Daarom doen we een nieuwe inspanning om de maatregel bekend te maken. We hebben alle dokters en mutualiteiten laten weten dat de stad jaarlijks één rol kleine restafvalzakken aan stomapatiënten aanbiedt, mits voorlegging van een doktersattest.”

“Die maatregel heeft twee doelen”, zegt schepen Ponnet. “Ten eerste willen we tegemoetkomen aan de specifieke noden van de patiënten. Ten tweede gaat het ook om een signaal. Menen wil een stad op mensenmaat zijn. We hebben allemaal andere noden, maar iedereen hoort erbij.”

Menenaar Johnny Billiet, nationaal penningmeester van de Stomavereniging: “In Vlaanderen zijn er 25.000 stomapatiënten. Een gemiddelde patiënt heeft wekelijks één kleine restafvalzak nodig. Met de tegemoetkoming van Stad Menen overbruggen patiënten toch een drietal maanden. Dat is een gebaar dat wij appreciëren. We voelen ons gehoord en dat is belangrijk.”

“Behalve gratis restafvalzakken aanbieden, gaan we nu ook in de mannentoiletten van alle stedelijke, openbare gebouwen recipiënten zetten voor stomapatiënten”, besluit schepen Ponnet.

Stoma