Nieuws - meest bediscussieerd

Menen is één van de gemeenten waarvan de inwoners die in Frankrijk tewerkgesteld zijn in fiscaal opzicht in aanmerking komen voor de zogenaamde regeling van de "grensarbeiders". In het Belgisch Staatsblad van 8 januari 2010 is de Wet van 7 mei 2009 houdende instemming met en uitvoering van het Avenant bij het Belgisch-Frans dubbelbelastingverdrag gepubliceerd, dat het fiscaal statuut van die personen gevoelig wijzigt.

“Vrijdagavond 22 november was ik een fiere schepen van Lokale Economie. In het concertgebouw in Brugge mocht onze stad tijdens het Gala van de Creatieve Ondernemer van Unizo en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij de Award voor Creatiefste Gemeente uit West-Vlaanderen in ontvangst nemen”, zegt schepen Eddy Lust.

De voorjaarsactie van Shop & Beleef, die liep van 15 april tot 29 mei, zit er weer op. Dat betekent dat de winnaars van zowel de stempelactie als de facebookactie bekend zijn.

Buitenlanders (niet-Europese) die hier willen werken, moeten een arbeidskaart of -vergunning bezitten. Het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie is verantwoordelijk voor de toekenning daarvan en heeft een nieuwe flyer gepubliceerd om buitenlandse werknemers wegwijs te maken.

“Tot op heden werd iedereen die een bedrijfsactiviteit heeft en hiervoor op zijn gevel reclame maakt, belast. Deze week heeft het schepencollege beslist om die belasting af te schaffen, omdat ze gewoonweg onrechtvaardig is. Het is toch doodnormaal dat iemand op zijn eigen gevel reclame kan maken voor zijn eigen zaak”, zegt schepen van Financiën Laurent Coppens.

Sinds 2015 kunnen eigenaars van een leegstaand handelspand zich registreren op de stedelijke database ‘OnderMenen’. Deze database heeft als doel ondernemerschap te bevorderen en leegstand te bestrijden. De panden uit die database zetten we nu met stickers extra in de kijker, om deze zo vlugger aan de ondernemende man (of vrouw) te kunnen brengen.

"De online bedrijvengids brengt alle ondernemers uit onze stad in kaart. Voor zowel de stadsdiensten, als voor de bedrijven zelf, maar vooral voor hun (potentiële) klanten en leveranciers bevat de bedrijvengids een schat aan informatie," zegt schepen van Lokale Economie en Middenstand Martine Fournier.

In het kader van het Interreg Tandem-project met West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk hebben op 4 februari tijdens het derde event in de stad Menen meer dan 50 bedrijven uit de industrie hun expertise en ervaringen gedeeld om nieuwe projecten op te zetten die uitdagingen als waterschaarste aanpakken en extra tewerkstelling creëren.

Goed nieuws voor de inwoners van onze deelgemeente Rekkem: vanaf donderdag 20 april is er iedere donderdagvoormiddag tussen 8:00 en 12:00 markt op de Plaats in Rekkem.

"Om een wildgroei van nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie te voorkomen, leggen we de vestiging ervan in een reglement aan banden," zegt schepen van Middenstand Martine Fournier.