Matilda-taalbox en Taalpunt Nederlands in de bib

Gepubliceerd op maandag 08 maart 2021

De Stad Menen wil de basisscholen ondersteuning geven bij het opvangen van anderstalige kinderen. Afhankelijk van hun leeftijd krijgen kinderen zonder kennis van het Nederlands een andere aanpak. Kinderen die ouder zijn dan 12 jaar krijgen een schakeljaar. Zij die jonger zijn dan 12 krijgen geen zo’n schakeljaar. Dat wil zeggen dat zij onmiddellijk bij een klas moeten aansluiten zonder kennis van de taal. “Scholen in Menen hebben intussen al ruime expertise in het opvangen van deze anderstalige kinderen. Niettemin blijft het een hele uitdaging om die kinderen te betrekken bij het klasgebeuren en hen Nederlands aan te leren. Daarom lanceren we nu de Matilda-taalbox en zetten we het Taalpunt Nederlands in de bib in de kijker”, zegt schepen van Integratie Angelique Declercq.

Om de leerkrachten te ondersteunen ging de stedelijke Integratiedienst op zoek naar boekjes eenvoudig lezen voor kinderen. Samen met de bibliotheek kwamen we tot een mooi aanbod. Het gaat om boekjes met leeftijdsniveaus in eenvoudig Nederlands, die de kinderen het plezier van het lezen willen meegeven.

Matilda-taalbox voor kinderen

De boxen kregen uiteraard niet zomaar de naam Matilda. Matilda is de boekenwurm in het verhaal van Roald Dahl. De kinderen zullen via het luisterverhaal van Matilda kennis kunnen maken met de wondere wereld van de boeken én net als Matilda, de avonturen beleven.
“De Matilda-taalboxen worden ter beschikking gesteld van de leerkrachten basisonderwijs Menen via de bibliotheken. Er zijn 5 boxen in het totaal, waarvan 3 in Menen, 1 in Lauwe en 1 in Rekkem. Deze hoeven (momenteel) niet gereserveerd te worden en kunnen in de klas blijven voor een periode van 6 weken”, geeft schepen Griet Vanryckegem bevoegd voor de Bibliotheken mee.

Gemakkelijk lezen plein

Voor kinderen en jongeren beschikt de bib ook over het “makkelijk lezen plein” met een aanbod boeken gemakkelijk Nederlands. De materialen zijn zeker ook bruikbaar voor kinderen met dyslexie.

Taalpunt Menen

Volwassenen kunnen in de bibliotheek Menen terecht in het TAALPUNT. Daar zijn boeken te vinden eenvoudig lezen voor volwassenen alsook de Wablieft-krant, de Wablieft-start krant voor beginnende cursisten, cursussen Nederlands of rijbewijs halen in klare taal. Daarnaast beschikt het TAALPUNT ook over films en series in gesproken Nederlands.

Matilda box