Maatregelen voor een leefbaar Vander Merschplein

Gepubliceerd op Vrijdag 19 juli 2019

“Vrijdag brachten we met onze beleidsploeg Team 8930 de stadsdiensten, politie, gemeenschapswachten én de buurtbewoners samen om de problematieken op en rond het Vander Merschplein te benoemen én aan te pakken. Het doel was duidelijk: het Vander Merschplein moet weer een plein worden waar iedereen kan genieten, dit met duidelijke afspraken,” zegt burgemeester Eddy Lust.

Samen met de buurt werden niet alleen de belevingen op en rond het Vander Merschplein besproken. De stad Menen heeft de plicht om samen met de buurt een kader te creëren waarbij elke inwoner van het openbaar plein, wat het Vander Merschplein ook is, moet kunnen genieten.

DAADKRACHT

Burgemeester Lust: “Allereerst willen we onderstrepen dat het ons menens is: we nemen meteen enkele maatregelen die duidelijkheid moeten scheppen voor bezoekers van het plein. Zo delen we het plein op in 3 delen: een monumentzone, een afgebakende voetbalzone én een speel- en ontmoetingszone. Enkel in de voetbalzone mag er gevoetbald worden, zodat iedereen op een harmonieuze manier van ons mooie Vander Merschplein kan genieten. Binnen die zones kan tussen 8:00 en 22:00 naar hartenlust gespeeld worden.”

Het stadsbestuur onderstreept hierbij dat de voetbalzone een trapveld aanbiedt voor klein voetbal. Binnenkort wordt het Park Ter Walle ingericht met uitstekende faciliteiten voor groot voetbal. Dat park beschikt trouwens nu al over de nodige ruimte daarvoor. De genomen maatregelen worden indien nodig opgevolgd met handhaving.   

EVALUATIE & PARTICIPATIE

“Deze maatregelen in de zomerperiode maken deel uit van een voorlopige en experimentele fase.  We konden niet bij de pakken blijven zitten en moesten op korte termijn actie ondernemen. Maar de maatregelen zijn zeker en vast geen eindscenario. Halfweg september brengen we de buurt en de partners opnieuw rond de tafel om alles te evalueren én bij de buurt te polsen naar verbetervoorstellen. Alleen zo kunnen we samen het plein maken en beleven: met het nodige draagvlak én goede afspraken”, besluit burgemeester Lust, die oproept om er allen samen een positief verhaal van te maken.

Besluit van de burgemeester 19 juli 2019 - Politieverordening bij hoogdringendheid ter vrijwaring van de openbare veiligheid en openbare rust op het Vander Merschplein te 8930 Menen - gepubliceerd 19 juli 2019

plan VanderMerschplein