Maatregelen coronavirus

Gepubliceerd op Vrijdag 27 maart

18 maart 2020 (update 27 maart 2020: verlenging maatregelen tot en met 19 april 2020)

Om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken treft de overheid extra maatregelen vanaf woensdag 18 maart 2020 om 12:00 tot en met 19 april 2020.

Burgmeester Eddy Lust dringt er op aan dat iedereen deze maatregelen STRIKT naleeft: “Blijf gezond en blijf thuis! Hou van elkaar en hou afstand! Deze extra maatregelen zijn er voor eenieders gezondheid en veiligheid. Ik heb onze politiediensten dan ook de opdracht gegeven streng toe te zien op de naleving ervan. Laat je in deze tijden van fake news niet misleiden en laat je enkel informeren via officiële kanalen van onze stad (www.menen.be/corona) en de andere overheden (https://www.info-coronavirus.be/nl/). Ik reken op iedereen! Samen roepen we dit virus een halt toe! Tot gauw!”

De basisregels

De belangrijkste basisregel in ons land is simpel: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd zoveel mogelijk contacten. Daarnaast blijven ook de basishygiënemaatregelen gelden.

Verplaatsingen

 • Verplaatsingen naar het werk zijn toegelaten, al is thuiswerken de regel (zie verder).
 • Ook deze essentiële verplaatsingen zijn toegelaten: naar de voedingswinkels, de dokter, het postkantoor, de bank, de apotheker, om te tanken of om mensen in nood te helpen.
 • Lichaamsbeweging in de buitenlucht is eveneens toegestaan. De regering raadt het zelfs aan. Je mag dit doen met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend. Het is wel belangrijk om een redelijke afstand te behouden.
 • Samenscholingen zijn niet toegestaan.

Winkels

 • Niet-essentiële winkels en handelszaken zijn gesloten.
 • Voedingswinkels blijven gewoon open. Hamsteren is dus niet nodig. Bij supermarkten wordt de toegang wel beperkt tot 1 persoon per 10 vierkante meter, een klant mag ook maximaal 30 minuten in de winkel blijven.
 • Apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels blijven wel ook open
 •  Nachtwinkels mogen tot 22 uur openblijven.
 • Kappers moeten vanaf 25 maart 2020 dicht.
 • Markten worden verboden, alleen voedingskramen mogen blijven staan als ze echt onmisbaar zijn.

Horeca

 • Alle cafés en restaurants blijven gesloten.
 • Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.

Werken

 • Naar het werk gaan mag dus wel nog, maar telewerken moet de norm worden"voor elke functie die dat toelaat". Bedrijven waar telewerken niet mogelijk is, moeten de regels van "social distancing" respecteren.
 • Bedrijven die die regels niet kunnen garanderen, moeten sluiten. Als bedrijven de regels aan hun laars lappen, riskeren ze zware boetes of zelfs een sluiting. 
 • Enkel voor bepaalde cruciale sectoren - denk aan de medische - en essentiële diensten zal er een uitzondering gemaakt worden. Maar ook hier moeten de regels van "social distancing" in acht genomen worden.
 • Een lijst met essentiële beroepen wordt nog opgemaakt. 

Scholen

 • Alle lessen blijven opgeschort. Strikt genomen zijn de scholen niet gesloten, want er wordt opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de medische en de gezondheidssector werken of die instaan voor de openbare veiligheid. Ook kinderen die alleen door ouderen kunnen worden opgevangen, kunnen in de scholen terecht. 
 • Crèches blijven wel open.
 • Universiteiten en hogescholen worden aangespoord om zoveel mogelijk via afstandsonderwijs les te geven, iets waar zowat alle instellingen op ingegaan zijn. 

Geen evenementen of religieuze diensten

 • Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische evenementen worden geannuleerd. Dat geldt zowel voor openbare evenementen, als voor privé-activiteiten. 
 • Huwelijken en begrafenissen mogen alleen doorgaan in beperkte kring, al heeft de Katholieke Kerk intussen beslist dat kerkelijke huwelijken en doopsels voorlopig helemaal niet doorgaan. 

Dagcentra of woonzorgcentra

 • Op het niveau van de Vlaamse regering werd ook al beslist dat er geen bezoek meer mag komen in de woonzorgcentra voor ouderen, in de psychiatrische instellingen en in de residentiële voorzieningen voor personen met een handicap
 • Dagcentra en dienstencentra hebben de deuren helemaal gesloten

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer zal nog rijden, maar moet zich zo organiseren dat reizigers op 1,5 meter van elkaar kunnen zitten. 

Reizen naar buitenland

 • Niet-essentiële reizen naar het buitenland worden verboden tot en met 5 april. 

 • De luchthavens blijven open, al zijn er nu een pak minder vluchten. Zo schrapt Brussels Airlines vanaf vrijdag 20 maart al zijn vluchten. 

Controles en boetes

De politie zal er streng op toezien dat de maatregelen strikt nageleefd worden. Wie de maatregelen niet naleeft, riskeert een gevangenisstraf van 3 maanden en een boete tot 4.000 euro. Er hangt ook een strafrechtelijke veroordeling en een strafblad aan vast. De maatregelen gelden al zeker tot 5 april. 

Wie nog vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689
Vragen over corona in Menen? Bel 056 529 210 of mail naar corona@menen.be


  18 maart 2020

  De politiezone Grensleie sluit vanaf heden en dit tot nader order haar onthaalpunten en het afsprakenloket. Dit om maximaal te vermijden dat de bevolking zich dient te verplaatsen.

  Voor een dringende politionele tussenkomst verwijzen wij naar de noodnummers 101 - 112.

  Voor vragen gerelateerd aan het coronavirus, belt u naar het gratis telefoonnummer van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid 0800/14689 of via https://www.info-coronavirus.be/nl/
  Voor vragen in verband met een aangifte is het nummer 056/232186 geopend, dit tussen 07u30 en 19u30 op weekdagen en tussen 08u00 en 17u00 in het weekend.

  De link op onze website om afspraken te boeken, staat voorlopig op inactief.

  Onze medewerkers zullen u doorverwijzen naar “police-on-web”, vragen een klacht via e-mail over te maken of zelfs telefonisch bijstand verlenen, dit om contact te vermijden.

  Indien een bezoek aan het commissariaat noodzakelijk is, zijn bijkomende voorzorgsmaatregelen van kracht.

  Alle (dringende) interventies op het terrein blijven behouden waardoor de bevolking onverminderd op haar politie kan blijven rekenen.

  Wanneer de lokale onthalen terug opengaan, kan u terug een afspraak inboeken.


  17 maart 2020

  De Lijn past dienstregeling aan

  Vanaf woensdag 18 maart schakelt De Lijn over naar een aangepaste dienstregeling als gevolg van de stijgende impact van het Coronavirus.

  De Lijn hecht veel belang aan de veiligheid en gezondheid van haar medewerkers en klanten. Sinds het begin van de uitbraak in België staat De Lijn in nauw overleg met de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en worden de richtlijnen die zij hebben vooropgesteld secuur opgevolgd. De Lijn staat ook in voortdurend overleg met de andere openbaar vervoermaatschappijen in België om samen af te stemmen over de te volgen aanpak binnen het openbaar vervoer.

  Lees meer

  Ook recyclageparken sluiten

  Alle recyclageparken in Vlaanderen gaan vandaag nog dicht na de overrompeling van de afgelopen dagen. De recyclageparken in Vlaanderen kampen met een abnormale stijging van het aantal bezoekers. Dit zorgt voor ellenlange wachtrijen en veel mensen samen. We moeten net zulke bijeenkomsten vermijden.

  Nog te veel mensen trekken tegen de richtlijnen in naar het recyclagepark voor niet-noodzakelijke bezoeken. Ze brengen daarmee niet alleen zichzelf en het personeel, maar de hele bevolking in gevaar. Te veel mensen op een beperkte oppervlakte is nefast voor de verspreiding van het coronavirus.


  16 maart 2020

  De Vlaamse en federale overheden nam vorige week maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken en om de volksgezondheid te beschermen. Deze maatregelen vind je hieronder

  Aangepaste dienstverlening in Menen

  Vanaf dinsdag 17 maart werken al onze diensten tijdelijk enkel op afspraak:

  Maak dus eerst een afspraak via:

  ► 056 529 200 (Stadsdiensten)
  ► 056 527 100 (Sociale diensten)
  ► 056 527 262 (Dienst Thuis- en ouderzorg)

  Beter voorkomen dan…
  •    stel niet-dringende afspraken aan onze diensten maximaal uit.
  •    maak zoveel mogelijk gebruik van onze online dienstverlening via www.menen.be/digitaal-loket
  •    stel vragen zoveel mogelijk via mail of telefoon (zie contactgegevens op www.menen.be).
  •    beperk bij een bezoek op afspraak het aantal aanwezigen en hou afstand van anderen (1,50 meter!).

  Vragen over corona in Menen?
  Contacteer ons meldpunt corona op 056 529 210, corona@menen.be

  Algemene vragen over corona?
  Over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689, over economie: 0800 120 33.


  13 maart 2020

  Extra maatregelen federale overheid

  De Nationale Veiligheidsraad heeft gisteren, 12 maart 2020, een resem nieuwe maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus in ons land tegen te gaan.

  WELKE MAATREGELEN?

  1. De lessen in de scholen worden vanaf maandag opgeschort, maar scholen moeten wel opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken en voor kinderen die anders zouden opgevangen worden door de grootouders.
  2. Ook de lessen in de stedelijke academies worden geschrapt.
  3. De kinderdagverblijven open. 
  4. Alle culturele en sportieve evenementen en activiteiten worden geschrapt.
  5. Cafés, restaurants en discotheken gaan dicht.
  6. Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant.
  7. Winkels die essentiële producten aanbieden, zoals geneesmiddelen, voeding en dierenvoeding, blijven gewoon open.
  8. Andere winkels (die niet onder pt. 7 vallen) gaan tijdens het weekend dicht. 
  9. Wekelijkse markten: in de week alle producten, in het weekend enkel voeding.
  10. Ouderen krijgen het advies om thuis te blijven.
  11. Kerkdiensten worden verboden (uitgezonderd begrafenissen in intieme kring).
  12. Het openbaar vervoer blijft rijden, maar wordt wel afgeraden indien mogelijk.
  13. Iedereen blijft in de mate van het mogelijke aan het werk, maar telewerk moet worden bevorderd en zo nodig versterkt.
  14. Aan bedrijven wordt gevraagd de bedrijfsrestaurants te sluiten.
  15. Samenscholen/crowding moet vermeden worden.

   

  WANNEER?

  De maatregelen gaan in tijdens de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 maart 2020 en gelden tot en met 3 april 2020.
  De Stad Menen zal uit voorzorg tot en met 19 april 2020:

  • alle activiteiten (binnen én buiten) georganiseerd door de stad Menen én haar eigen organisaties (vb. CC De Steiger) annuleren;
  • ook andere geplande evenementen (door derden) in openbare gebouwen schrappen;
  • zwembad, CC De Steiger, bibliotheken, lokale dienstencentra, woonzorgcentra, sportzalen… allemaal sluiten.

  GOED OM WETEN

  Meer uitleg over de sluitingen:

  • Thuisbezorging, drive-in en afhalen bij restaurants, frituren, pizza... is dus mogelijk (tijdens week en in het weekend). Niet mogelijk: eten in restaurant, frituur, zaak zelf. 
  • Hotels kunnen open blijven. Keuken van hotel kan ook openblijven, maar enkel eten op de hotelkamer, geen restaurant.
  • Rouwdiensten enkel in intieme kring, geen koffietafel.
  • Bakkers en slagers mogen openblijven week en weekend (vallen onder voeding).
  • Dagbladhandelaars in week open, weekend gesloten (winkel regime).
  • Mengvormen (bvb. bloemwinkel + horeca): enkel horeca gedeelte dicht, overige kan open blijven enkel tijdens week (zoals alle winkels).
  • Kappers open in de week enkel op afspraak.
  • Postkantoren en banken: vallen onder diensten, mogen hun normale regime aanhouden.

  Steunmaatregelen voor onze ondernemers/handelaars:

  • Voor ondernemers die in de week en in het weekend gesloten worden, is er een éénmalige premie van 4.000 euro per zaak.
  • Ondernemers die enkel in de weekends moeten sluiten kunnen een éénmalige premie van 2.000 euro per zaak ontvangen.
  • Als het langer zou duren dan drie weken, komt er in beide bovenstaande gevallen een dagvergoeding bij van 160 euro per dag.
  • Voor alle ondernemingen: de Vlaamse regering trekt 100 miljoen euro extra uit voor crisiswaarborgen voor de ondernemingen die in financiële moeilijkheden komen.
  • Geen sociale bijdragen voor één kwartaal.
  • Uitstel onroerende voorheffing tot na september.

  Ondernemers en handelaars kunnen hiervoor contact opnemen met hun sociaal bureau.

  De Stad Menen volgt de evolutie op de voet en blijft verder communiceren:

  • Onze stedelijke diensten (stadhuis, sociale diensten Noorderlaan, gemeentehuizen…) blijven wel open en bereikbaar tijdens de gekende openingstijden.
  • Onze diensten dringen er uit voorzorg wel op aan indien mogelijk zo veel mogelijk gebruik te maken van het digitale loket en de telefonische dienstverlening.

  MEER INFO

  De volgende telefoonnummers zijn beschikbaar voor alle burgers met vragen:

  • Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800/14.689
  • Voor vragen over economie: 0800/120.33

  Het Coronavirus (Covid-19) beheerst al enkele weken de actualiteit. We begrijpen dat burgers zich vragen stellen over hun veiligheid.

  Daarom heeft de federale overheidsdienst Volksgezondheid, in nauwe samenwerking met hun partners bij de Gemeenschappen en Gewesten, het initiatief genomen om alle belangrijke informatie samen te brengen op 1 website.

  Op deze website is alle informatie makkelijk te vinden en worden de “veel gestelde vragen” doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen.

  www.info-coronavirus.be/nl

  Corona