Maak van je (bestel)wagen geen etalage!

Gepubliceerd op Maandag 31 januari 2022

We zijn ervan overtuigd dat inbraak- en diefstalpreventie werkt! Maar wat belet er ons om nog verder te gaan in het geven van tips?

Auto

 • Parkeer je wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. De meeste dieven handelen alleen. Het laatste wat ze willen is dat mensen hun zien. Kies voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats waar veel andere voetgangers en voertuigen zijn.

 • Open ramen en niet afgesloten deuren kunnen gemakkelijk dieven aantrekken, of hen de kans geven snel en onopvallend toe te slaan. Sluit je wagen steeds zorgvuldig af: vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het schuifdak en het kofferdeksel van je wagen goed te sluiten. Als de portieren niet gesloten zijn, is er geen sprake van braak en is er in de ogen van de verzekering geen sprake van diefstal en komt zij niet tussen. Wist je bovendien dat het niet afsluiten van de portieren op de openbare weg, krachtens de wet op de verkeersveiligheid, kan worden bestraft met een geldboete? Sluit dus altijd je portieren!

 • De meesten dieven zijn toevallige opportunisten. Ze zien iets wat ze leuk vinden, dus breken ze in en nemen het mee. Dus voordat u uit uw auto stapt, zorg ervoor dat uw waardevolle spullen uit het zicht liggen. Laat deze zaken nooit op de stoelen, het dashboard of de vloer liggen: smartphone, laptop, handtas, portefeuille, jas, huissleutels, losgeld...) altijd mee of verstop het in de koffer.

 • Als je de wagen verlaat, neem dan in de mate van het mogelijke je boorddocumenten mee. In geval van een langere afwezigheid, doe dit dan uit voorzorg.
  Het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: het eerste deel (met symbool auto) van het document moet altijd aan boord blijven van het voertuig en het tweede deel (met symbool huisje) moet thuis worden bewaard.

Bestelwagen

Lichte bestelwagens van zelfstandige ondernemers vormen een favoriet doelwit voor inbraken en diefstallen.

Hieronder vind je eenvoudige tips die kunnen helpen:

 • Parkeer je bestelwagen thuis bij voorkeur in de garage of op een andere veilige plaats.
 • Moet je toch op de oprit parkeren? Plaats je bestelwagen dan met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen de (garage)poort of een muur.
 • Zorg ervoor dat je je bestelwagen altijd zorgvuldig afsluit, zowel thuis als op de werf.
 • Op de werf parkeer je het best met de laaddeuren in de richting van de werf.
 • Laat de laaddeuren nooit openstaan, ook al moet je voortdurend laden of lossen.
 • Laat kostbare werktuigen en machines niet (zichtbaar) in je bestelwagen liggen.
 • Zorg voor een goed sleutelbeheer op de werf en laat de sleutels van je bestelwagen of loods nooit onbeheerd achter.
 • Maak gebruik van een stevige, afsluitbare metalen koffer (meerpuntsluiting) bij bestelwagens met open laadruimten.
 • Meld ook altijd verdachte handelingen of personen rond je woning of op de werf.

Toch slachtoffer van een diefstal?

Word je toch het slachtoffer van diefstal uit je voertuig, doe dan steeds aangifte bij de politie. Blokkeer je bank- en kredietkaarten via Cardstop (tel 078 170 170 = nieuw nummer). Blokkeer je identiteitsdocumenten via Docstop (tel 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123) en verwittig je verzekeraar.