Inzamelen mondmaskers

Gepubliceerd op Dinsdag 24 maart

De afgelopen werkweek eindigde met goed nieuws: de 5 miljoen mondmaskers die onze overheid eerder had besteld, kwamen vrijdag in ons land aan. Vandaag kan ook de regio Zuid-West-Vlaanderen op een lading mondmaskers rekenen. Dankzij de levering is de bescherming van het personeel in ziekenhuizen en triagecentra gegarandeerd. Ook onze woonzorgcentra krijgen snel de nodige mondneusmaskers. 

Tegelijk blijft het inzamelen van (zelfgemaakte) mondmaskers van levensbelang. Heb je zelf nog exemplaren liggen? Bezorg ze in de inzamelbox in het Stadhuis (Grote Markt 1): dat kan elke werkdag tussen 7:30 en 18:00.

 

GOED OM WETEN!

 

Een mondmasker dragen is niet altijd zinvol

In sommige situaties kan het nuttig zijn om een mondmasker te dragen. Viroloog Marc Van Ranst: "Mensen die zelf ziek zijn, kunnen er een dragen om ervoor te zorgen dat ze hun druppeltjesinfectie niet doorgeven naar andere mensen. Of mensen die zieke mensen verplegen, kunnen er eentje dragen om zelf niet ziek te worden."
Maar daar stopt het: "Verder is maskers dragen niet nodig. Die beelden van mensen die op straat een masker dragen, dat is gewoon een verspilling van maskers. En er zijn er al niet veel."

 

Hoe het mondmasker correct gebruiken?

  • Was je handen grondig met water en zeep alvorens het masker aan te raken.
  • Raak de binnenkant van het masker niet aan! Je herkent de binnenkant aan de kleur.
  • Gebruik de uiteinden van de linten om het masker te manipuleren, zodat je handen zo ver mogelijk van je gezicht blijven.
  • Draag het masker alleen wanneer nodig. Bij thuisisolatie bijvoorbeeld als er anderen in dezelfde ruimte aanwezig zijn.
  • Steriliseer het mondmasker minstens 1 keer per dag door het te wassen op 90°C.