Integrale verkeersactie pakt foutparkeerders aan

Gepubliceerd op Vrijdag 10 december 2021

“Een vlotte doorgang in de straten van onze hulpdiensten kan levensbepalend zijn. Daarom bundelden politie, brandweer en stadsdiensten afgelopen dinsdag de krachten om plaatsen waar wagens een goede doorgang belemmerden, aan te pakken”, zegt burgemeester Eddy Lust.

Te vaak merken we dat chauffeurs een loopje nemen met de wegcode als het gaat over correct parkeren. “Daarom dat we de voorbije maanden sterk hebben ingezet op preventie. Zo brachten onze gemeenschapswachten statische stickers aan op auto’s die fout geparkeerd waren, om hen op de overtreding te wijzen. Een QR-code met link gaf daarbij de nodige uitleg. Maar naast sensibiliseren moeten we ook handhaven. We moeten ernstig blijven: stel je voor dat je gezin door een woningbrand getroffen wordt, maar de brandweer niet tot bij jouw huis kan. Dat kan niet, dus moeten we ook durven ingrijpen”, vult Patrick Roose, als schepen bevoegd voor Mobiliteit aan.

Dinsdag lag de focus in eerste instantie op een aantal gekende ‘probleemlocaties’. Stefaan Vannieuwenhuyse, woordvoerder van de politiezone Grensleie: “Samen met de veiligheidspartners trokken we onder meer naar de stationsomgeving en het binnengebied rond het Vander Merschplein. Maar ook buiten het centrum, in de Hogeweg en Tuinwijk testten we de doorgang van de brandweerwagen. In de wijk de Barakken stelden we de meeste problemen vast: in totaal werden 4 GAS-pv’s opgesteld en 7 voertuigen werden verplaatst na een opmerking.”

“Dergelijke acties zijn letterlijk van levensbelang. Ik hoop dat de weggebruikers dit signaal oppikken en correct parkeren in onze stad. Dagelijks blijven zowel de politie als onze gemeenschapswachten hierop toezien. In de toekomst plannen wij nog dergelijke acties: samen gaan we voor meer (verkeers)veiligheid”, besluit burgemeester Lust.