Nieuws - meest recent

Op vrijdag 21 december 2018 heeft de Vlaamse Regering definitief beslist een overkoepelende renovatiepremie in te voeren. De verbeteringspremie verdwijnt vanaf 1 juni 2019 en gaat volledig op in de renovatiepremie.

Wist je dat de lucht in huis bijna altijd vuiler is dan de lucht buiten? Zonder dat je het beseft, vervuil je de lucht binnen door allerlei producten te gebruiken of door nieuwe materialen zoals nieuwe meubels in huis te halen. Hou je huis gezond. Koop gezond, klus gezond, (ver)bouw gezond en verlucht je woning voldoende. Zo zorg je ervoor dat schadelijke stoffen zich niet kunnen opstapelen in huis.

Binnen is de lucht meestal slechter dan buiten. Om de lucht in je woning gezond te houden is het belangrijk om voortdurend te ventileren en aanvullend te verluchten.

Elektriciteit en gas zijn heel erg duur. Dat merken we maandelijks aan onze energiefactuur. Bovendien blijven de prijzen stijgen. Als klant kan je tegen die prijsstijgingen weinig beginnen. Toch kan je je kosten verlagen. Dit kan al door een paar kleine aanpassingen te doen in de woning.

De nieuwe Woonmaatschappij !Mpuls verhuist van de Ijzerstraat naar de Volkslaan. Dit zorgt voor een aantal wijzigingen in de werking.

“De afgelopen tijd merken we dat andere lokale besturen actief mensen in onze stad huisvesten. Het gaat vaak over kwetsbare mensen die mogelijks in huurwoningen terecht komen die onvoldoende kwaliteit bieden. Daarom sturen wij nu een brief naar die steden en gemeenten met de uitdrukkelijke vraag voortaan eerst onze diensten te raadplegen alvorens de mensen zomaar de eerste de beste huurwoning te laten betrekken”, zegt een bezorgde schepen van Wonen Tom Vlaeminck.

In 2013 startte het project Warmer Wonen met een duidelijk doel: tegen 2050 maar liefst 100.000 woningen in Zuid-West-Vlaanderen renoveren tot BEN-niveau (Bijna-Energie-Neutraal). Jaarlijks 3000 woningen onder handen nemen, 8 woningen per dag. Hoe staat het intussen met die ambitie? In het renovatierapport (zie www.leiedal.be/renovatierapport2016) presenteert Intercommunale Leiedal de opvallendste cijfers van 2016.

Vanaf 1 januari 2018 organiseert de Woonmaatschappij !mpuls op regelmatige basis een zitdag zowel in het Gemeentehuis in Lauwe als in het Dorpshuis in Rekkem.

Huurwoningen moeten steeds energiezuiniger worden. Dak-isolatie is verplicht vanaf 2020 en ook hoogrendementsglas wordt vanaf dan verplicht gemaakt. Om verhuurders daarbij een handje te helpen, organiseert de Vlaamse overheid de sociale energie-efficiëntieprojecten.

Energie is een basisbehoefte voor iedereen. Het aandeel van energie in de uitgaven van een gezin wordt steeds belangrijker. Nochtans is het mogelijk om flink te besparen op het energieverbruik van je woning. Je kan dit doen door bijvoorbeeld jouw dak te isoleren, het plaatsen van hoogrendementsglas of het vervangen van een oude verwarmingsketel, fotovoltaïsche zonnepanelen…