Herdenking ‘75 jaar Bevrijding’ live op Facebook

Gepubliceerd op woensdag 28 oktober 2020

“Door de ongewone situatie en de geldende coronamaatregelen wordt de geplande viering rond ‘75 jaar Bevrijding’ beperkt tot een officiële bloemneerlegging op 1 november door een beperkte delegatie van het college van burgemeester en schepenen en een afgevaardigde van de vaderslandslievende verenigingen. Toch willen wij ook in deze vreemde coronatijden onze oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gepast herdenken”, zegt schepen van Evenementen Herman Ponnet.

Op de graven van oorlogsslachtoffers in Menen, Lauwe en Rekkem werden herdenkingsplaatjes ‘PRO PATRIA 1940-1945’ aangebracht voor de militaire slachtoffers en een Belgische vlag voor de overleden verzetsslachtoffers en burgerslachtoffers.

Schepen Ponnet: “Aan de ingang van onze begraafplaatsen hangen ook grote affiches met de biografische fiches van de oorlogsslachtoffers. Het is een gepast alternatief om de slachtoffers van toen alsnog waardig te herdenken.”

Voor wie meer wil lezen over ‘75 jaar Bevrijding’: er verschenen twee publicaties van de Heemkring Menen waarin je de verhalen van de slachtoffers kunt nalezen.

De brochure Menen (115 pag.) en de brochure Lauwe-Rekkem (73 pag.) is te koop in de bibliotheek Menen. Een brochure kost 10 euro.

“In principe waren er nog een aantal andere activiteiten gepland in het kader van 75 jaar Bevrijding, maar corona besliste daar anders over. Een lezing en een stadswandeling moesten we schrappen. Voorlopig staat enkel de tentoonstelling in de bibliotheek rond ‘Verborgen schatten uit WO II’ tijdens de novembermaand nog op de agenda. De herdenkingsplechtigheden op 1 november kun je wel live volgen op de Facebookpagina van Stad Menen”, besluit schepen Ponnet.