Grensoverschrijdende covid-19 kaart

Gepubliceerd op Maandag 12 april 2021

De EGTS West-Vlaanderen|Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale stelt zijn grensoverschrijdende covid-19 kaart voor.

Deze kaart toont het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, per week en per gemeente voor zowel de Franse als de West-Vlaamse gemeenten langs de Frans-Belgische grens van Duinkerke tot Valenciennes.

Hoe donkerder blauw, hoe meer geregistreerde besmettingen. De kaart wordt dagelijks automatisch geactualiseerd. De kaart is uniek en werd  gerealiseerd door de GIS-experts en ICT-ers van de West-Vlaamse intercommunale (WVI) https://www.wvi.be/nl/nieuws/wvi-ontwikkelt-covid-19-kaart-voor-de-grensregio.  De bronnen zijn Sciensano en data.gouv.fr, het open data platform van de Franse overheid.

Peter Roose, burgemeester van Veurne, ligt aan de basis van deze grensoverschrijdende covid-19 cartografie. Als burgemeester van een grensgemeente vond hij het merkwaardig dat burgemeesters uit de grensregio, ongeacht aan welke kant van de grens dan ook, slechts een half zicht hebben op de situatie in hun buurgemeenten. Grensregio’s delen nu eenmaal een gemeenschappelijke ‘bassin de vie’: mensen werken aan de andere kant van de grens, lopen er school, genieten gezondheidszorg enz. Naast de updates in real time van de Belgische en Franse maatregelen om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan, pakt de EGTS nu ook uit met een kaart waardoor inwoners van de grensregio in één oogopslag weten hoe de situatie evolueert aan beide zijden van de grens.

Ga hier naar de actuele kaart