Geen waterrecreatie op Oude Leiearm deze zomer

Gepubliceerd op Donderdag 04 juli 2024

De waterkwaliteit van de Oude Leiearm wordt elke week gecontroleerd om te kijken of het water veilig is voor recreatie. Helaas zijn de laatste resultaten niet goed genoeg. Slechts één van de twee gemeten waarden is momenteel goed. Hierdoor is het water op de Oude Leiearm niet schoon genoeg voor recreatie.

 Daarom moeten we de geplande wateractiviteiten annuleren. Dit betekent dat Aqua Solar (kajak, SUP's, pedalo) dat elk weekend zou plaatsvinden, en Dobbero (event met watertanks) op 17 augustus, niet doorgaan.

 Gelukkig heeft Boulevard Solar een uitgebreid zomerprogramma met veel leuke alternatieven voor jong en oud. Zo kan iedereen toch van de zomer genieten in Menen, Lauwe en Rekkem.

Ontdek alle activiteiten op www.menen.be/boulevardsolar


Extra info: over richtlijnen / kwaliteitsnormen recreatiewater

Bij evenementen op een waterloop of een vijver waar standaard geen bewaking van de zwemwaterkwaliteit voorzien is, moeten de organisatoren een aantal aandachtspunten in acht nemen om aan de nodige veiligheidsvoorschriften voor actieve ontspanningsevenementen te voldoen.

Zo is de organisator van het evenement zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de nodige analysen/staalnames door een erkend privé-laboratorium. Dat is ook het geval voor activiteiten op/in de Oude Leiearm in Menen (Sluizenkaai). Op www.menen.be/waterkwaliteit-recreatiezone vind je een overzicht van alle recente metingen/staalnames naar aanleiding van wateractiviteiten op de Oude Leiearm deze zomer (o.a. in het kader van Boulevard Solar/Aqua Solar).

Richtlijnen voor monstername en analyse

De monstername gebeurt best een week voor het waterevenement. De parameters die geanalyseerd moeten worden zijn E. coli en intestinale enterokokken.

Wat zijn de parameters E. coli en intestinale enterokokken?

Concentraties van intestinale enterokokken en de Escherichia Coli (E. coli) zijn verplicht om te meten bij waterevents. Deze bacteriën komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit.