Ereburger Willem Vermandere is 70

Vandaag, 9 februari 2010, is ereburger Willem Vermandere 70. Willem Vermandere staat ook 40 jaar op de planken. Zanger, beeldhouwer, schilder en schrijver Willem Vermandere is een begrip in onze contreien, maar ook ver daar buiten.

Willem Vermandere (°1940, Lauwe) is veel meer dan de brave volkszanger waarvoor velen hem gemakshalve verslijten. Zijn spitse teksten balanceren tussen weemoed, humor en engagement. Milde maar rake maatschappijkritiek is bij hem nooit ver weg, noch in zijn liedjesteksten, noch in zijn ‘vertellingen'. Zijn muziek is niet vastgezogen in de klei van de Westhoek, maar lonkt naar verre oorden. Lang voor het modieus werd, klonken bij Willem klanken door uit Zuiderse, Oosterse en Balkan oorden. Mede daardoor drukte Willem de voorbije decennia willens nillens zijn stempel op het Vlaamse muzieklandschap en wist hij generaties muzikanten te beïnvloeden. Willem Vermandere woont in Steenkerke, een deelgemeente van Veurne, en is naast muzikant en liedjesschrijver ook een gerespecteerd beeldhouwer en schilder. De stad Menen ‘kroonde' de Lauwenaar in 2006 tot ereburger. In 2000 kreeg hij die titel ook al in Veurne.

Alles gaat overOp 19 februari staat in Cultuurcentrum De Steiger een uniek theaterconcert (is al uitverkocht!) op het menu, waarin tal van bekende en minder bekende artiesten zich wagen aan het rijke repertoire van Willem Vermandere. Aansluitend zorgen Willem en zijn trouwe muzikanten zelf voor de kers op de taart, met o.a. enkele nummers uit hun gloednieuwe cd ‘Alles gaat over'. De Steiger brengt ook een grote tentoonstelling met het beeldend en grafisch werk van Willem Vermandere. Van 13 februari tot 21 maart loopt in de tentoonstellingszaal een overzichtstentoonstelling. Dit alles in samenwerking met de cultuurraad van de stad.

Meer over Willem Vermandere op www.willemvermandere.be.

Werk van Willem Vermandere in onze bibliotheek? Klik hier en ga in de online catalogus van de bibliotheek de beschikbaarheid na.

Hieronder een van de bekendste vertellingen van Willem Vermandere met aansluitend het liedje 'La Belle Rosselle'...

Bron

Zie ook

Aangemaakt op: 09/02/2010