Drempelbezoeken geven warmte in tijden van corona

Gepubliceerd op Vrijdag 27 november 2020

“Onze medewerkers én vrijwilligers vanuit de Lokale Dienstencentra zijn al een tijdje op pad in het kader van de drempelbezoeken. Met drempelbezoeken brengen we deur-aan-deur bezoeken in wijken waar vooral oudere mensen wonen. Zo willen we de vereenzaming in deze barre coronatijden iet of wat counteren en brengen we een beetje warmte in huis”, zegt schepen voor Zorg Renaat Vandenbulcke.

De organisatie van de drempelbezoeken verloopt gefaseerd en volgens planning. In de eerste fase bezochten onze mensen de personen die we kennen vanuit onze werking Thuis- en Ouderenzorg.

Schepen Vandenbulcke: “Van die mensen kennen we hun thuissituatie en zorgnood. De afgelopen maanden hadden we naar aanleiding van corona extra aandacht voor die bij ons gekende doelgroep. Maar er zijn ook heel veel andere inwoners, die we nog niet bereikten met onze zorgdiensten. Om ook met die mensen kennis te maken én hun zorgnood in kaart te kunnen brengen, hebben we het aantal wijken uitgebreid en bezoeken we daar alle 75-plussers. Bovendien waken we erover dat alles 100% coronaproof verloopt.”

Planning resterende drempelbezoeken november-december 2020:

  • 24 november: bezoek 75-plussers Paradijs Rekkem - attentie pompoensoep;
  • 26 november: Barakken Menen - mini koffiekoekjes in een zakje;
  • Week van 30 november: Ons Dorp Menen - attentie minikoffiekoek in zakje;
  • Week van 7 december: Lauwe - attentie verpakte sinterklaaskoek;
  • Week van 14 december: Tuinwijk Menen - attentie verpakte kerstkoek;
  • Week van 21 december: Barakken Menen - attentie verpakte kerstkoek.

“We bezoeken met deze zeer mensgerichte aanpak in totaal maar liefst 1713 woningen. Ook in 2021 werken onze diensten een plan uit om drempelbezoeken te blijven organiseren in zoveel mogelijk wijken. Zo komen na Nieuwjaar ook het centrum van Rekkem en het centrum van Menen aan de beurt. Het doel is om wekelijks op pad te gaan in een andere wijk. We kunnen wel zeggen dat we een warme stad willen zijn, maar met dergelijke initiatieven maken dit ook echt waar. Een stad waar je thuiskomt, is niet alleen een stad met mooie en nieuwe gebouwen, maar vooral een stad met mooie en warme mensen. Een welgemeende dankjewel ook aan de vrijwilligers die hieraan meewerken”, voegt schepen van Welzijn Angelique Declercq er nog aan toe.