De Grote Lenteschoonmaak

Gepubliceerd op zaterdag 18 februari 2023
18 maart 202302 april 2023
Mooimakers

De jaarlijkse Grote Lenteschoonmaak is een uitgelezen kans om klein zwerfvuil te ruimen uit een zeer groot gebied. Het is ook een mooie kans om een duidelijk signaal te geven aan mensen die minder geven om propere straten, pleinen of grachten.  

Dit jaar werkt Menen samen met de afvalintercommunale MIROM en met de buurgemeenten Wervik en Wevelgem. Op het grondgebied van de drie gemeentes hebben we de Grote Lus getekend. De Grote Lus kronkelt door onze stadscentra en buitengebieden naar onze grensovergangen en is 92km lang. Ontdek hier het traject van de Grote Lus.  De Grote Lus in Menen is 40km lang en bestaat uit 36 onderdelen of nummers klik op straat om nummer te zien). Menen, Wervik en Wevelgem roepen nu 1000 vrijwilligers op om een deel van de Grote Lus schoon te maken.

Wie niet de Grote Lus wil schoonmaken, maar iets anders kan dat uiteraard ook doen. Misschien ben je bereid om je eigen traject te laten aansluiten op de Grote Lus?

In navolging van Slash Depover (zie Leiedraad maart ’23), nodigen we alle Menenaars ook uit om een schoonmaakactie op te vatten als een gelegenheid om samen te komen met familie, vrienden of nieuwe mensen te ontmoeten. Je kunt mensen uitnodigen met de postkaarten die je in openbare gebouwen van Menen kunt terugvinden, of via deze link kunt downloaden.

We vermoeden dat we met z’n allen veel zwerfvuil uit het straatbeeld zullen verwijderen. We hopen dat onze actie een aantal mensen tot ander gedrag zal aanzetten, want iedereen heeft recht op een propere openbare ruimte. Wil jij ons helpen de schoonmaakactie succesvol te maken. Schrijf je dan hier in.   

Praktisch

Wat met de volle Mooimakers-afvalzakken?

Gelieve ze eerst te tellen, te fotograferen en alles te mailen naar milieu@menen.be. Gelieve ze daarna mee te geven met de wekelijkse ophaling van het huisvuil, of naar een van onze recyclageparken te brengen.

Legende kaart

  • Groen (licht en donker): vrije stukken van de Grote Lus
  • Rood: niet meer vrije stukken van de Grote Lus
  • Roze: eigen trajecten (geen onderdeel van de Grote Lus)

De Grote Lus is volzet! Het is natuurlijk nog altijd mogelijk om een ander traject Mooi te Maken!

Om de samenwerking zichtbaar te maken, wil Stad Menen alle schoonmaakacties registreren op een interactieve kaart. Zo ziet iedereen, ook de vervuilers, hoe de Grote Lenteschoonmaak er uitziet. Tegelijk willen we iedereen de kans geven om deel te nemen. Dank om onderstaande in te vullen voor vrijdag 17 maart.

Identiteit
Ik heb een voorkeur voor een specifiek traject
Ik kies voor
Geef de stra(a)t(en) en de huisnummers mee. Indien je een plein wil registeren geef dan de naam van het plein. 
Opruimmateriaal?
Heb je opruimmateriaal?
Ik ga een pakket ophalen tijdens de openingsuren op volgende locatie

Gelieve na gebruik het materiaal terug te brengen.