Cultuur herleeft in Menen

Gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2023

Het cultuuraanbod in Menen was het voorbije jaar volledig terug. Begin 2023 kan men bij CC De Steiger eindelijk terugblikken op een langere periode zonder noodgedwongen coronamaatregelen. “Met een nieuwe editie van Boulevard Solar had Menen er weer een prachtzomer opzitten en ook de bezoekersaantallen van CC De Steiger scheren opnieuw hoge toppen. Ons cultuurcentrum haalt nu meer bezoekers dan vóór corona. In 2022 bereikte het cultuurcentrum 22.740 bezoekers voor podiumactiviteiten en tentoonstellingen in eigen organisatie, wat in lijn ligt met wat voor de pandemie gehaald werd. Dit gaat wel enkel om de eigen activiteiten: het cultuurcentrum ondersteunt en faciliteert ook nog eens honderden activiteiten van initiatiefnemers uit de stad en regio, waarmee het ook nog eens tienduizenden mensen bereikt”, vertelt schepen van cultuur Griet Vanryckegem.

CC De Steiger maakte dus een vlotte doorstart na twee jaar vol beperkingen. De cijfers liegen er immers niet om. We zitten terug op het niveau van voor de pandemie. Ook buiten de muren van CC De Steiger aan de Waalvest bereikten we het publiek. De diverse evenementen tijdens Boulevard Solar in de zomer bewijzen zo stilaan dat ook Salto een waardig alternatief gevonden heeft.

Meer dan 7 activiteiten per dag in 2022

We zetten de cijfers van de eigen programmering even op een rijtje. In 2019 haalde het cultuurcentrum 1.513 bezoekers naar het theater, 4.646 naar de verschillende muziekoptredens en lokten de humoristische voorstellingen 1.566 personen naar het CC. Verschillende projecten verkochten toen 9.231 aparte tickets, Salto (6.000) en topaffiche Amenra met concerten op locatie (2.500) waren toen de grote slokop.

In 2022 kwamen 2.076 mensen naar het theater, 6.890 als we de schoolvoorstellingen meerekenen. 3459 bezoekers kwamen naar een humoristische voorstelling. 4.496 muziekliefhebbers vonden dan weer de weg naar een optreden. Sterk, zeker als je weet dat er 5 muziekoptredens noodgedwongen werden geannuleerd. De podiumactiviteiten tijdens Boulevard Solar, lokten ongeveer 5.000 gereserveerde bezoekers. Wetende dat ook de tentoonstelling van Johan Tahon stevig voorbij de 2.000 bezoekers ging, mag ook Boulevard Solar aan het rijtje van geslaagde initiatieven worden toegevoegd.

Schepen Vanryckegem: “CC De Steiger bruist, want naast de 1.370 eigen activiteiten doorheen het jaar ontvangt het gebouw ook tal van recepties en andere activiteiten. “Naast voorstellingen en tentoonstellingen kan je in CC De Steiger immers ook terecht voor allerlei hobby’s en vormingen. De 125 cursussen telden meer dan 2.500 deelnemers. In de 298 dagen dat het cultuurcentrum open was, waren er niet minder dan 2.215 activiteiten: dat is gemiddeld 7,4 activiteiten per dag.”

Vrienden van de Steiger

Ook in het nieuwe jaar staat de kalender van CC De Steiger weer bomvol. Tal van optredens, tentoonstellingen, producties en evenementen werden reeds aangekondigd in hun laatste programma. Dat programma zit overigens in een nieuw jasje en krijgt nog een tweede en derde editie met meer info over de voorstellingen voor later dit jaar. Ook Yvonne Serruys zal stevig aan bod komen. De kunstenares zag precies 150 jaar geleden het levenslicht in Menen en dat wordt flink in de verf gezet. Meerdere evenementen, toonmomenten en zelfs een nieuw en lijvig boek: CC De Steiger zet de grand dame van de kunst in Menen in de spotlights.

“Voor wie niet genoeg kan krijgen van het uitgebreide aanbod is er nu ook de vriendenpas. Voor slechts 10 euro kan je “Vriend van de Steiger” worden en krijg je naast de vriendenpas en bijhorende korting tal van andere exclusieve voordelen. Wie jonger is dan 26 kan deze pas zelfs gratis aanvragen”, geeft schepen Vanryckegem nog mee. “En die vriendenpas is alleszins populair: halfweg het seizoen ’22-’23 zijn er al 580 vriendenpassen in omloop”.