Contactonderzoek: samen het virus vertragen

Gepubliceerd op maandag 11 mei

Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking, voert het agentschap zorg & gezondheid contactonderzoek uit. Als iemand ziek wordt door het virus dat COVID-19 wordt er aan de zieke persoon gevraagd met wie hij contact heeft gehad. Het is immers mogelijk dat die personen besmet zijn. Die contactpersonen worden dan gebeld of bezocht. Er wordt hen advies gegeven over wat ze moeten doen om te vermijden dat ze op hun beurt andere mensen in hun omgeving ziek maken. Hoe meer besmettingen er op die manier vermeden kunnen worden hoe beter.

De methode voor contactonderzoek is niet nieuw. Het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid voert al decennialang contactonderzoek uit voor andere ziektes, zoals mazelen en tuberculose. Nu wordt het contactonderzoek verricht voor de nieuwe ziekte COVID-19.

Contactonderzoek: je wordt gebeld of krijgt een huisbezoek

Zegt je test of je dokter dat je COVID-19 hebt? Het contactonderzoek start.

  • Een medewerker van de overheid belt je op. Als het niet past, spreek je een ander moment af.
  • De medewerker stelt je een aantal vragen, zodat je zeker niemand vergeet op de lijst van personen met wie je contact gehad hebt. Je kunt zelf ook vragen stellen.
  • Voor elk contact wordt ook gevraagd hoelang en van hoe dichtbij dat contact was om het risico voor die contactpersoon in te schatten.
  • Het is belangrijk dat je zo volledig mogelijk antwoordt op de vragen van de medewerker. Zo kunnen we verdere besmettingen beperken. 

Je kan je al voorbereiden aan de hand van dit document als je dat wenst.

Wie belt je?

Iemand die werkt in opdracht van de overheid belt je op. In Vlaanderen werkt die persoon in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. 

LET OP VOOR FRAUDE

De medewerker belt je altijd met het nummer 02 214 19 19 of stuurt een sms van het nummer 8811. Alle andere nummers zijn niet juist, klik dus zeker niet op een link in een sms die niet van 8811 komt.

Je kunt niet terugbellen. 

Als bellen niet lukt

Als het niet lukt om de vragen voor de contactopvolging telefonisch te stellen, komt er iemand bij je thuis langs. 

Meer info