Zorgeloos spelen op de Buitenspeeldag? Vraag met je buren een speelstraat aan!

Gepubliceerd op vrijdag 12 februari 2021
21 april 2021
Buitenspeeldag

Op woensdag 21 april 2021 komt de Buitenspeeldag naar Menen tussen 13u en 17u. Aangezien het coronabeestje nog in het land is, zullen we deze op een andere manier aanpakken dit jaar!

De Buitenspeeldag in 2020 hebben we vorig jaar jammer genoeg moeten schrappen door de toen beginnende corona-pandemie. De editie van 2021 gaat wel door, maar het zal geen jaar worden zoals alle andere. De uitdaging blijft om in corona-tijden activiteiten te organiseren.

Dit jaar staat alles in het teken van nog dichter bij je thuis buitenspelen, want jullie kunnen je eigen Buitenspeelstraat aanvragen en organiseren! Op deze manier wordt extra openbare speelruimte gecreëerd om met je eigen gezinsbubbel van te genieten.

Wat is een Buitenspeelstraat?

Een speelstraat is helemaal voorbehouden voor spelende kinderen. Er mag ook wegneembaar speelgoed geplaatst worden op straat (tentje, kegels...). Enkel de bewoners van de straat, mensen die er een garage hebben, prioritaire voertuigen en fietsers mogen de straat inrijden. Bestuurders moeten stapvoets rijden, want spelende kinderen worden er gelijkgesteld met voetgangers en krijgen dus altijd voorrang. Een speelstraat kan wel enkel met de steun van voldoende buurtbewoners: 60% van de bewoners van de straat moet met de aanvraag akkoord gaan.

Buitenspeeldag staat helemaal in het teken van recht op spelen voor alle kinderen en wil elke inwoner van Menen zoveel mogelijk aanzetten tot buiten sporten en spelen in de onmiddellijke woonomgeving. We blijven natuurlijk de maatregelen volgen dus je aanvraag kunnen we goedkeuren onder voorbehoud.

Hoe maak je de Buitenspeelstraat feestelijk?

In het aanvraagformulier kunnen jullie aanduiden of jullie:

 • Vieruurtje wensen
 • Een gadget wensen
 • Reuze Lego-blokken wensen
 • Vlaggetjes wensen
 • Een gratis Pretpakket wensen

 

Welke maatregelen moeten gevolgd worden?

 • Indien er niet enkel binnen de gezinsbubbel gespeeld wordt:

  • Voor georganiseerd jeugdaanbod voor kinderen tot 12 jaar geldt dat ze in groepen van max. 10 mogen samen komen zonder dat er fysieke afstand tussen de deelnemers moet zijn. Begeleiders tellen deze keer niet mee voor deze groepen van 10.
  • Voor jongeren tussen de 12 en 18 geldt dat ze, binnen georganiseerd jeugdaanbod, ook in groepen van max. 10 personen mogen samenkomen. Ook hier telt de begeleiding niet mee.
 • Buitenactiviteiten zijn verplicht en activiteiten met intens fysiek contact zijn uit den boze.
 • Voor begeleiding blijft de regel gelden dat ze ten alle tijden een mondmasker moeten dragen.
 • Daarbovenop geldt de sterke aanbeveling aan ouders, voogden, .. om samen met hun kinderen 1 buitenschoolse activiteit te kiezen per week. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ouders, niet bij de organisator van de activiteit. Gezinnen moeten dus de Buitenspeeldag kiezen als activiteit voor die week.

Vraag voor 21 maart je speelstraat aan en vorm je eigen straat tot een heuse Buitenspeeldag!

Hoe vraag je je Buitenspeelstraat aan en waar hou je rekening mee?

Vraag je speelstraat via onderstaand formulier.

Hou zeker ook onze facebookpagina in de gaten voor meer nieuws.

Opgepast! Een speelstraat kan enkel met de steun van voldoende buurtbewoners: 60% van de bewoners van de straat moet met de aanvraag akkoord gaan.  

Download deze lijst en laat ze invullen door de buurtbewoners.

Dit kan je doen voor je je digitaal aanvraagformulier indient en dan onmiddellijk meesturen of je kan dit achteraf nog doorsturen naar jeugddienst@menen.be (voor 21 maart). 

 • 1 Huidige: Gegevens van de straat
 • 2 Wensen jullie een
 • 3 Peters/Meters
 • 4 Bewonersbevraging
 • 5 Einde
Gegevens van de straat
Zijn er handelszaken of mensen met een vrij beroep (dokter, advocaat, etc) in de straat?
Is er doorgaand openbaar vervoer? (passeert de Lijnbus in de straat?)

Wij vragen om de nadars in een ‘sas’ te plaatsen, zodoende de speelstraat toch toegankelijk blijft en de nadars niet telkens verplaatst moeten worden wanneer bijvoorbeeld de hulpdiensten moeten kunnen doorrijden.

De sas kan er uitzien als deze afbeelding

De zwarte lijnen geven de straat aan, de groene lijnen slaan op de nadars. In dit voorbeeld worden er twee nadars in een sas geplaatst zowel aan het begin als aan het einde van de straat.