Beweegcoaches binnenkort van start in Menen & Wervik

1 op de 2 Vlamingen beweegt te weinig. Soms denken we er te weinig tijd voor te hebben of is simpelweg de goesting er niet. Beperkte (financiële) kansen verhogen de drempel nog meer. Maar wat als je gezondheid eronder lijdt?

Projectoproep ‘Bewegen op Verwijzing’

Begin 2016 besliste de Vlaamse Overheid om 4,5 miljoen euro vrij te maken om ‘Bewegen op Verwijzing’ (BOV), een initiatief waarbij huisartsen patiënten met een verhoogd gezondheidsrisico kunnen doorverwijzen naar een BOV-coach, uit te rollen over gans Vlaanderen. Onder regie van W13 & Logo Leieland schaarden diverse actoren uit de kleinstedelijke zorgregio Menen zich de voorbije maanden achter dit project. Op de gezondheidsconferentie van afgelopen weekend kondigde de minister aan dat Menen & Wervik, als (voorlopig) enige lokale besturen uit de regio Zuid-West-Vlaanderen, het fiat krijgen om van start te gaan met ‘Bewegen op Verwijzing’.

Beweegcoach motiveert doorverwezen patiënten om duurzaam te bewegen

In 2017 zullen huisartsen uit Menen & Wervik patiënten, die een hoge mate van sedentair gedrag vertonen, de beweegnorm van 30 minuten matig intensief bewegen per dag niet halen en/of kampen met een verhoogd gezondheidsrisico (overgewicht, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, etc.), kunnen doorverwijzen naar een BOV-coach. In overleg met de BOV-coach krijgt de deelnemer een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. Binnen BOV wordt specifieke aandacht geschonken aan maatschappelijk kwetsbare deelnemers. BOV wil op deze manier bijdragen tot het verkleinen van de gezondheidskloof.

BOV-coach levert maatwerk

De BOV-coach, die over specifieke vaardigheden en diploma’s dient te beschikken, motiveert en helpt de patiënten die door de huisarts zijn doorverwezen, op weg naar een actief leven. Bedoeling is dat de deelnemer dit op termijn zelfstandig verderzet.

Coaching aan voordelig tarief

Het unieke aan ‘Bewegen op Verwijzing’ is dat de consultaties bij de BOV-coach gedeeltelijk terugbetaald worden. Kwetsbare groepen betalen voor 7 uur individuele coaching 28 euro. In groep is dat 14 euro. Andere deelnemers betalen 140 euro voor 7 uur individuele coaching en 28 euro in groep.

Meer info

Neem een kijkje op www.bewegenopverwijzing.be

Aangemaakt op: 15/12/2016