Andante Menen zet in op het familiale gevoel

Thuis wonen is voor iedereen de ideale situatie. Als dit echter niet meer kan, is het onze zorg om een omgeving te creëren die zoveel mogelijk aansluit bij de thuissituatie. Het OCMW zette bij de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Andante volop in op de creatie van het familiale gevoel.

HET CONCEPT

Bij het indienen van het zorgstrategisch plan en het opstellen van de bouwplannen werd extra aandacht besteed aan het indelen in woon- en zorgafdelingen met elk hun eigen living en keuken. Op die manier kunnen de bewoners deelnemen aan het dagdagelijkse leven, dat zoveel mogelijk een normaal familiaal gebeuren benadert door het ervaren van momenten en sfeer uit een gewone gezinssituatie en door onder andere (indien mogelijk) het uitvoeren van huishoudelijke taken. Op die manier wordt ook hun zelfredzaamheid en zelftrots voortdurend gestimuleerd.
Zo bestaat het woonzorgcentrum - opgebouwd in 2 verdiepingen - uit 5 woonafdelingen telkens onder leiding van één hoofdverpleegkundige. Elke woonafdeling wordt dan nog eens opgesplitst in 4 leefgroepen van 9 à 10 bewoners, de grootte van een ‘kroostrijk gezin’ dus.

DE BOUW

Op 27 september 2012 werd de eerste steen gelegd van het woonzorgcentrum Andante. Eind maart werd het gebouw officieel geopend, met in totaal 180 definitieve woongelegenheden en 8 woongelegenheden kortverblijf. De oppervlakte van de woongelegenheden (enkel eenpersoonskamers) is tussen de 26 en 27 m², een stuk groter dan vroeger dus. Ze zijn allen ingericht met een zeer toegankelijke eigen sanitaire ruimte met douche en toilet. Alle woongelegenheden en badkamers zijn bovendien in verre mate aangepast aan personen met fysieke beperkingen.
Behalve de private woongelegenheden beschikken de bewoners ook over een: gemeenschappelijke living, afdelingskeuken, comfortabele badkamer, snoezelruimte, hobbyruimte, cafetaria, polyvalente ruimte, winkeltje, kinelokaal, stille ruimte en kapsalon. Deze ruimtes kregen een hedendaags tintje op het vlak van actuele woon- en leefnormen, ergonomie, milieu en hygiëne. Ook de omgeving mag gezien worden: met aantrekkelijke binnentuinen, terrassen én prachtige kunstwerken van Johan Tahon als blikvanger. Op zonnige dagen kunnen de bewoners hier volop ontspannen en genieten van het aangename weer.

Noorderlaan 1/000A
8930
Menen
056 527 100
Nu gesloten
Alles weergeven
Aangemaakt op: 20/04/2017