Alles over vaccinaties voor kinderen van 5-11 jaar

Gepubliceerd op Maandag 17 januari 2022

Dr. Dewolf over vaccinatie voor 5-11-jarigen

Nogal wat ouders twijfelen of ze hun kinderen tussen 5 en 11 jaar zouden laten vaccineren tegen COVID-19. Zorg en Gezondheid probeert ouders te helpen bij die keuze door hen informatie aan te bieden over die vaccinatie.

Die informatie wordt gecontroleerd en up-to-date gehouden door vaccinatie-experten van binnen en buiten het agentschap. Zij doorploegen de vele studies die quasi dagelijks verschijnen en ons nieuwe inzichten geven over de impact van het SARS-COV-2 virus, waaronder de nieuwe variant, Omikron op de gezondheid van kinderen, de bescherming door de vaccins tegen het virus en de resultaten van de vaccinaties bij kinderen. De informatie op www.laatjevaccineren.be passen we daarmee minstens wekelijks aan. In gedrukte materialen zoals de uitnodigingsbrief gaat het uiteraard trager om informatie aan te passen, maar ook daar doen we dat zo snel mogelijk.

Dat we voorstander zijn van vaccinatie voor de kinderen, mag duidelijk zijn. Als administratie die verantwoordelijkheid draagt voor de volksgezondheid in Vlaanderen, is het onze plicht om datgene aan te bevelen wat volgens de beschikbare informatie het beste is voor de gezondheid van het kind en voor het geheel van mensen die in Vlaanderen wonen. Ook de Hoge Gezondheidsraad stelt in zijn advies overigens dat we de te verwachten voordelen van vaccinatie moeten meegeven, ook al drukt de Raad haar advies voorzichtig uit (“should be offered” aan gezonde kinderen) en wordt het vaccin aanbevolen voor kinderen met aandoeningen die een hoger risico lopen op verwikkelingen na infectie.

Met wat we weten over Covid19-vaccinatie in het algemeen kunnen we toch duidelijk zijn: ook met een vaccin dat niet aangepast is aan een nieuwe variant zullen er in een gevaccineerde groep van kinderen minder besmettingen en overdracht van besmettingen zijn dan in een ongevaccineerde groep. En dat heeft gevolgen voor de leefwereld van die kinderen, die minder lam gelegd wordt wanneer er minder besmettingen zijn. Gevaccineerd een besmettingsgolf aanvatten is beter dan ongevaccineerd. De vaccins zijn relatief nieuw, maar nevenwerkingen van vaccins die niet kort na vaccinatie optreden zijn onwaarschijnlijk. Uit gedegen onderzoek en opvolging van intussen miljoenen gevaccineerde kinderen blijkt dat we mogen stellen dat de vaccins voor kinderen veilig zijn. Met de huidige kennis kan ik de vaccinatie voor kinderen dan ook alleen maar aanbevelen. Ouders met twijfels geef ik de raad de vaccinatie te bespreken met hun arts of apotheker.

Dr. Dirk Dewolf, administrateur-generaal Zorg en Gezondheid

Vaccinatie voor kinderen: PRAKTISCH

Alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen de kans zich te laten vaccineren tegen COVID-19 en ontvangen/ontvingen hiervoor de een uitnodigingsbrief met informatie. Op die uitnodiging wordt gevraagd een afspraak te maken voor het vaccinatiecentrum Menen-Wervik in het Park Ter Walle. Kinderen met onderliggende aandoeningen zullen daarbij voorrang krijgen. De vaccinatie is niet verplicht, maar verkleint het risico op besmettingen en ziekten en biedt zo voordelen voor het kind en de maatschappij. 

5 redenen om je kind te vaccineren tegen COVID-19

  1. Bescherm het welzijn en de ontwikkelingskansen van kinderen
  2. Vaccinatie van kinderen beschermt hun ouders, grootouders en vele andere mensen
  3. Bescherm de gezondheid van kinderen
  4. Immuniteit door vaccinatie is beter dan immuniteit door besmetting
  5. Vaccinatie is veilig voor kinderen