Academie Muziek en Woord breidt uit met nieuwe vleugel

Gepubliceerd op Vrijdag 30 september 2022

De Academie voor Muziek en Woord krijgt een nieuwe vleugel: neen, geen piano maar extra ruimte voor lessen, werking, voorstellingen... Door het toegenomen aantal leerlingen en een grotere diversiteit aan opleidingen groeide de nood aan bijkomende ruime en polyvalente klaslokalen, alsook aan een aangepaste zaal voor toonmomenten en activiteiten. 

BCQ Architecten ontwierp daarom op vraag van Stad Menen een nieuwe vleugel die zich inpast tegen het bestaande karaktervolle hoofdgebouw en het percussielokaal, vooraan de straat. De interne circulatie werd herbekeken en de nieuwe vleugel zal in de toekomst dienst doen als nieuwe hoofdingang. Er werd gekozen voor een eenvoudig nieuw volume, waarbij de nieuwe gevel een speels karakter krijgt door te variëren met twee kleuren gevelleien.

Wat komt er bij?

In dit project wordt op het gelijkvloers voorzien: een ruime inkomhal (35m²), een nieuw secretariaat (40m²), één extra leslokaal (45m²), een sanitair blok met toiletruimte voor mindervaliden, berging (10m²) alsook een nieuwe polyvalente zaal (124m²). Het huidig verouderd auditorium met hellend vloergedeelte en vast podium wordt dus omgebouwd tot een aangepaste multifunctionele zaal. Door het vrijkomen van de oorspronkelijke secretariaatsruimte kan nog een bijkomend leslokaal gecreëerd worden. Op de eerste verdieping komen twee ruime klaslokalen van respectievelijk 70m² en 66m², bedoeld voor enerzijds de woordopleiding en anderzijds de studierichting jazz-pop-rock.

De nieuwe vleugel kan volledig afgesloten worden van het oudere gedeelte, zodat de nieuwe lokalen multi-inzetbaar zijn. Het gebouw zal bijgevolg opengesteld kunnen worden voor andere functies, activiteiten en gebruikers buiten de lesuren van de academie.

Stad Menen investeert hiermee voor 750.000 euro in de infrastructuur en werking van de academie. De werken moeten rond zijn tegen het einde van het huidige academiejaar, uiterlijk september 2023.

 “Ik ben zeer tevreden dat we met deze realisatie kunnen anticiperen op het succes, de bijhorende groei én de verdere uitbouw van ons zeer waardevol, stedelijk kunstonderwijs. Dit is voor alle betrokkenen: leerlingen, leerkrachten, directie… een flinke stap voorwaarts.”
-    Griet Vanryckegem, schepen van Kunstonderwijs

“Ons stedelijk patrimonium onderhouden, verbouwen en waar nodig uitbreiden is financieel een grote uitdaging. Als goede huisvader bestuderen wij met ons stadsbestuur wat de noden én mogelijkheden zijn. Dit project hier voor onze academie hing al een tijdje in de lucht. Het is goed dat we er nu mee van start kunnen gaan.”
-    Renaat Vandenbulcke, schepen van Patrimonium

uitbreiding SAMW
uitbreiding SAMW

Voorstelling start werken

uitbreiding SAMW
Stadsbestuur, architect, aannemer en schoolbestuur stelden de plannen en start van de werken voor op 30 september 2022.

MEER INFO