Aangepaste premies voor versterking handelscentrum

“Toen het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) een oproep lanceerde om premiestelsels in kernwinkelgebieden mee te ondersteunen, hebben we met onze stad Menen niet geaarzeld om op die kar te springen. Het was meteen de aanleiding om onze bestaande premies voor handelszaken met die extra Vlaamse centen te laten goedkeuren door de gemeenteraad”, zegt schepen voor Stadskernvernieuwing Tom Vlaeminck.

Schepen voor Lokale Economie Eddy Lust: “Zowel het Agentschap Innoveren en Ondernemen als de stad Menen hebben eenzelfde doel: het versterken van het winkelgebied in het centrum van onze stad. Doordat we met twee overheden tegelijk startende en/of vernieuwende handelaars premiegewijs ondersteunen, hopen we op een boost in ons stadswinkelcentrum.”

PREMIES VOOR BINNENINRICHTING EN GEVELRENOVATIE

Vanaf 1 januari 2018 wijzigen de bestaande stedelijke premies voor binneninrichting en gevelrenovatie van handelspanden dus naar aanleiding van de samenwerking met het Vlaamse agentschap.

Elke ondernemer die het interieur van zijn handelszaak aanpakt, kan hiervoor een premie aanvragen, uitgezonderd handelspanden die tijdens de sluitingsuren afgesloten worden met een rolluik waardoor de winkelinrichting niet meer zichtbaar is. De minimale kostprijs moet 12.400 euro (excl. BTW) bedragen. De premie bedraagt 10% van de kostprijs met een maximum van 2.500 euro. De premie wordt verhoogd met 20% indien het handelspand na de werken ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.
Wie de voorgevel van zijn handelszaak renoveert, kan een premie aanvragen voor het schilderen van de volledige voorgevel, het aanpassen van gevelopeningen, het plaatsen van een nieuwe steen, plaket of gelijkaardige en voor het reinigen en hervoegen van de volledige voorgevel. Ook hier geldt de uitsluiting voor handelspanden met een rolluik tijdens de sluiting. Minimale kostprijs hier bedraagt 5.000 euro (excl. BTW).
De premie 20% van de kostprijs tot maximum van 1.500 euro, verhoogd met 10% als er uitsluitend Nederlandstalige opschriften worden gebruikt.

HET DUWTJE IN DE RUG VAN VLAIO

Schepen Vlaeminck: “Dé grote wijziging in dit premieverhaal is dus de cofinanciering door het Agentschap Innoveren & Ondernemen voor handelspanden die in het winkelgebied in het centrum van onze stad binnen een bepaalde handelsas liggen. Onze premie voor de binneninrichting van handelspanden binnen die zone wordt door Vlaio verhoogd met 10% van de kostprijs tot maximum van 2.500 euro, niet voor nieuwbouw. Voor onze gevelrenovatiepremie komt daar 20% van de kostprijs bij tot maximum 1.500 euro. Ook hier niet voor nieuwbouw en ook niet voor luifels of zonneschermen.”

De verhoogde premie van het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen geldt dus voor handelspanden binnen de volgende zone:

  • Ieperstraat (huisnrs. 1 t.e.m. 123 - 136);
  • Yv. Serruysstraat (huisnrs. 1 t.e.m. 10 - 22);
  • Grote Markt;
  • Bruggestraat (huisnrs. 1 t.e.m. 187 - 216);
  • Kortrijkstraat (huisnrs. 1 t.e.m. 97 - 122A);
  • Rijselstraat;
  • Hoornwerk;
  • Moeskroenstraat (huisnrs. 1 t.e.m. 43 - 48).

“Met deze samenwerking willen we het handelspotentieel binnen ons stadscentrum verder opkrikken. Op die manier steunen we bestaande handelaars bij het vernieuwen van hun zaak én geven we starters een duw in de rug. Dit moet het handelsklimaat in onze stadskern ten goede komen”, besluit schepen Lust.

Grote Markt 1
8930
Menen
056 529 366
Nu gesloten
08:30 - 12:00
Alles weergeven
Aangemaakt op: 05/12/2017