90.000 euro voor project ‘Politie Zonder (leeftijds)Grenzen 8930’

Gepubliceerd op Dinsdag 21 december 2021

“De Vlaamse regering trekt meer dan een half miljoen euro uit voor projecten die de relatie tussen jongeren en politie moeten verbeteren. In elke provincie van Vlaanderen en in Brussel gaat er volgend jaar een project van start dat hieraan werkt. Voor West-Vlaanderen is onze stad Menen samen met de partners Hogeschool Vives, de politiezone Grensleie, vzw Uit de Marge en het Rode Kruis opvangcentrum geselecteerd met het project Politie Zonder (leeftijds)Grenzen 8930”, zegt burgemeester Eddy Lust.

Het project Politie Zonder (leeftijds)Grenzen 8930 - kortweg PZG8930 - wil bruggen bouwen tussen jongeren en de politie. Elkaars leefwereld beter leren kennen, is hierbij het uitgangspunt. “Inzetten op nabijheid en positieve beeldvorming én het creëren van vertrouwen en wederzijds begrip zijn onze sleutels om dit project te doen slagen”, vult schepen van Sociale Zaken Angelique Declercq aan.

Nabijheid en positieve beeldvorming

PZG8930 zal verschillende workshops organiseren die inzetten op beeldvorming en dat bij zowel jongeren als bij de politiediensten in Menen. Ook bij de bewoners van het Rode Kruis opvangcentrum zal er gewerkt worden aan een wederzijdse positieve beeldvorming met de politie. Tijdens hun vlucht(route) worden de asielzoekers in verschillende landen soms hardhandig behandeld door de politie. Burgemeester Lust: “Dit kan voor een wantrouwen tegenover onze politie zorgen. Anderzijds heb je ook bewoners die net hoge verwachtingen hebben van de overheid en politie in België. Omdat ze weten dat net die instanties hier de mensen beschermen. Deelname aan dit project is voor het opvangcentrum dus een uitgelezen kans om de relatie tussen deze jeugdige nieuwkomers en politie enerzijds én jeugdopbouwwerk anderzijds her op te bouwen. En bij uitbreiding geldt dit natuurlijk ook voor de dagdagelijkse (samen)werking tussen politie en jeugd op grondgebied Menen.”

Vertrouwen en wederzijds begrip

Schepen Declercq: “De externe begeleiding en expertise van Hogeschool Vives vormt binnen dit project de hefboom om de fundamenten van vertrouwen en wederzijds begrip te verankeren in de dagelijkse (samen)werking tussen alle partners. PZG8930 streeft naar een structureel overleg tussen de partners waarbij gelijkwaardigheid en de gelijkheidspositie tussen beide groepen het uitgangspunt vormen. Zo wil de politiezone Grensleie alvast een wijkgerichte jongerenwerking uitbouwen.”

Er zal daarnaast werk worden gemaakt van een positief veiligheidsbeleid en een constructieve communicatiestrategie waarvoor tools op maat van de doelgroep jongeren worden ingezet. Dit zowel via het informele gesprek op straat als via sociale media en laagdrempelige communicatie-initiatieven.

“De projectsubsidie bedraagt 90.000 euro. Het project PZG8930 zal van start gaan in januari 2022 en loopt tot de zomer van 2023. Alle partners hebben alvast de ambitie om de kennis en expertise binnen dit project te verankeren in hun dagdagelijks werking. Samen maken we zo werk van een betere samenleving”, besluit burgemeester Lust.