4 nieuwe speelketen boordevol sport en spel

Gepubliceerd op Dinsdag 06 juli 2021

“Spelen en bewegen in onze stad optimaal ondersteunen en faciliteren. Het is één van onze belangrijke beleidsdoelstellingen. Onlangs kregen onze pleinen en parken nieuwe speel- en beweegtoestellen goed voor in totaal 620.000 euro. Vanaf deze week voegen we daar nog 4 gloednieuwe speelketen aan toe”, zegt burgemeester Eddy Lust, bevoegd voor Jeugd.

De speelketen vloeien dus voort uit het voornemen om onze jonge inwoners nog meer te prikkelen om te spelen en te bewegen. De mobiele speelketen bieden heel wat mogelijkheden aan onze kinderen en jongeren uit Menen, Lauwe en Rekkem, want zitten boordevol speelgoed en sportmateriaal.

Burgemeester Lust: “Om het dossier van onze speelcontainers optimaal voor te bereiden, deden we beroep op de expertise van ervaringsdeskundigen. We richtten een werkgroep op die bestond uit een mooie mix van animatoren, niet-georganiseerde jeugd en jongeren die geëngageerd zijn binnen onze Meense jeugdverenigingen. Hun insteek zorgde voor een gevarieerd speel- en beweegaanbod dat we via onze 3 nieuwe speelketen tot bij onze kinderen en jongeren brengen.”

De speelketen zijn voorzien van een leuke, eigentijdse en opvallende bestickering. De buitenwanden lenen zich ook tot spelen en bewegen: met klimwanden, krijtborden… Alles wordt zo optimaal mogelijk benut. De speelketen met materialen kosten in totaal 30.716 euro.

Er zijn 2 speelketen die tijdens de zomer gratis kunnen worden aangevraagd voor 1 week door de speelstraatverantwoordelijken. Een derde speelkeet zal gebruikt worden door de Mobiele Speelpleinwerking. De vierde, sportcontainer voor jongeren, zal in samenspraak met de jeugdopbouwwerker en de jeugdwelzijnswerker gericht in wijken worden ingezet om samen met jongeren aan de slag te gaan. Doorheen het jaar kan een speelkeet enkel aangevraagd worden door verenigingen, waarbij de jeugdverenigingen recht hebben op 2 keer gratis gebruik per jaar.

“Bij de opstart willen we ons met de nieuwe speelketen vooral focussen op de speelstraten, de mobiele speelpleinwerking en de jeugdverenigingen. Na evaluatie van dit project kan verder gekeken worden om dit nieuwe aanbod te integreren in onze verhuur- en uitleendienst”, besluit een tevreden burgemeester Lust.

UITSMIJTER

Een greep uit het speel- en sportmateriaal voor kinderen én jongeren in de nieuwe speelketen: Gezelschapsspelen, Loopklossen, Pijl en boog, Schommelschaal, Waterpistolen, Sjoelbak, Ball bouncer set, Bumball set, Sjorbalken, Touw, Legernetten, Strips (bib), Stoepkrijt, Mobiele inklapbare doelen, Frisbee, Basketkorven mobiel, Basketbal, Kin bal, Hoepels, Lacrosse gooispel, Legoblokken, Diabolo, Balanceerset, Parachuteset, Jongleerset, Ballen, Ringen, Afvalknijpers, Baseballset, Springtouwen, Kommel, Battle rope, Hockeyset, Badmintonset, Boksbal, Bokszak en handschoenen, Stootkussen, Gewichten, Kettlebell, Basketringen (afneembaar), Slambal, Kubb, Spikeball, Stelten, Hangmatten, Reuzedoel voor frisbee, Reuzefrisbee…