18 nieuwe vuilnisbakken aan bushaltes voor meer netheid

Gepubliceerd op Donderdag 02 maart 2023

“Dat de netheidsbarometer in Menen ondertussen boven het Vlaamse gemiddelde uit stijgt, is het gevolg van een hele reeks maatregelen en samenwerkingen”, zegt schepen van netheid Patrick Roose. “Het motiveert om nog sterker te blijven inzetten op een nette stad, op een structurele en weloverwogen manier. 18 nieuwe vuilnisbakken aan onze bushaltes zijn daar een nieuwe illustratie van.”

De netheidsbarometer is een meetinstrument dat OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, inzet om het zwerfvuil in gemeenten zo nauwgezet mogelijk in kaart te brengen. Sedert 2018 zitten de cijfers in stijgende lijn. Menen scoorde in 2022 85,2% op de netheidsbarometer en deed daarmee even goed dan het Vlaams gemiddelde.

“Die cijfers zijn hoopgevend, maar laten ons geenszins op onze lauweren rusten”, zegt schepen Roose. “Ze moedigen ons integendeel aan om verder te werken aan een nette stad. We zijn hiervoor op vele fronten actief. Samen met Mirom Menen startten we de ophaling van GFT aan huis op. Sedert nieuwjaar kan je ook op alle containerparken van Mirom Menen een restafvalzak gratis afgeven als je een ophaalronde miste of je restafvalzak te veel stinkt. We kwamen ook al samen met jongeren om schoolomgevingen proper te houden. En naast ons aangesterkt team van Groene Ridders en extra veegmachine kunnen we nu al rekenen op de sterk gewaardeerde ondersteuning van meer dan 200 Mooimakers.”

Sluikstort aan bushaltes aanpakken

Er is nu ook een nieuwe maatregel. “Met verschillende diensten monitoren we permanent de netheid op ons grondgebied. Zo hebben we vastgesteld dat vuilnisbakken aan bushaltes langs invalswegen kwetsbare plekken zijn voor sluikstorters”, gaat schepen Roose verder. “Het fenomeen is ondertussen gekend: parkeren aan een bushalte en in een handvol seconden huishoudelijk afval in de publieke vuilnisbakken deponeren. Ook in woonwijken zien we te veel restafval in onze vuilnisbakken bij bushaltes. Dat is uiteraard niet de bedoeling, want deze vuilnisbakken dienen enkel om te voorkomen dat restafval van voeding moet meegenomen worden op de bus, niet voor huishoudelijk afval.”

Daarom stippelde de stad Menen een beleid uit voor alle vuilnisbakken aan bushaltes. “We installeerden 18 nieuwe vuilnisbakken, goed voor een aankoopinvestering van net geen 15.000 euro, waarvan 75% gesubsidieerd. Het vuilnisbakmodel van De Lijn maakt het heel moeilijk om er je restafval nog in kwijt te kunnen. We zetten ook twee bijkomende mobiele camera’s in die een extra oogje in het zeil zullen houden in de omgeving van bushaltes. Hiermee willen we de pakkans van sluikstorters vergroten. De stad is bovendien al een tijdje bezig met iedere vorm van sluikstorten te doorzoeken om zo de identiteit van de dader te vinden. Het is niet omdat we iedereen herhaaldelijk vriendelijk blijven vragen om te stoppen met sluikstorten, dat wij dergelijk asociaal gedrag lijdzaam zullen blijven aanvaarden. Sluikstorten moet eruit”, besluit een kordate schepen.

 

Vuilnisbakken