Mentaal welbevinden

10-daagse van de geestelijke gezondheid

Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten we in Menen het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Het doel? Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken. Dit jaar staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van ‘kracht’. We hebben allemaal sterktes waar we trots op mogen zijn. Alleen … soms zien we ze niet of lijken ze vanzelfsprekend.

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor onze geestelijke gezondheid en veerkracht, zowel wanneer het goed gaat als wanneer het minder gaat. Onder het motto #samenveerkrachtig organiseren we tal van activiteiten die de veerkracht versterken en geestelijke gezondheid bespreekbaar maken. Maar, wat is dat nu ‘veerkracht’?

Wat is veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om met tegenslagen om te gaan en daar dan sterker uit te komen. 

Hoe veerkracht vergroten? 

  • Erover praten: Durf je te praten over wat er in je omgaat of krop je jouw problemen en emoties op? 
  • Omgaan met problemen: Pak jij problemen aan, loop je ervan weg of doe je liever alsof er niets aan de hand is? 
  • Problemen of kansen zien: Denk je bij een probleem alleen aan alles wat misloopt en dat het voor jou nooit goed loopt of zie je een probleem eerder als een uitdaging? 
  • Ontspannen: Heb je goede manieren gevonden om stoom af te laten of laat je de spanning opstapelen? 
  • Positief denken: Geloof je dat uiteindelijk alles wel op zijn pootjes valt of kijk je negatief naar de toekomst? 

Om jouw veerkracht te vergroten is het belangrijk om te onderzoeken hoe jij je voelt en waar jij hulp/ kracht van krijgt. Zo kan je leren hoe je met een negatieve gebeurtenis toch positief kan omgaan.  

Versterk je veerkracht tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 

Van 1 tot 10 oktober vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Gedurende tien dagen zetten we samen in op het verhogen van onze veerkracht. Want veerkracht is meer dan ooit overal nodig. Het leven zoals we dat kennen, werd de afgelopen periode immers serieus op zijn kop gezet. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. Het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, maar heeft ook een grote impact op de geestelijke gezondheid van de bevolking. Om deze onzekerheid goed door te komen is de veerkracht van mensen cruciaal. Niet alleen tijdens de 10-daagse, maar gedurende het ganse jaar.

Wat is ‘veer-kracht’? 

Het leven zit vol uitdagingen, kleine en grote. Er komt dagelijks heel wat emoties op ons af. En dat kan veel van je vragen. Daarnaast hebben we de neiging om bij onszelf eerder de negatieve dan de positieve eigenschappen te zien. Om onszelf teveel druk op te leggen. Hoe komt het dat sommigen met die uitdagingen en druk beter omgaan dan anderen? Dat ligt aan je veerkracht. Jouw veerkracht bepaalt in hoeverre jij je kan aanpassen aan stress en tegenslag. Maar goed nieuws want zoals je een spier traint, kan je ook je veerkracht trainen.

Samen veerkrachtig

De rode draad voor de 10-daagse – Samen veerkrachtig – werd niet zomaar gekozen. Veerkracht hebben we nodig om na een mentale tik er opnieuw tegenaan te kunnen. De steun van vrienden, familie, collega’s, buren… helpen ons er vaak weer bovenop. Sociale cohesie en contacten met mensen zijn essentieel voor een goede geestelijke gezondheid. Steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt.

Geluk zit in een klein driehoekje

Zou het niet fijn zijn als we allemaal wat gelukkiger werden? Met die vraag in het achterhoofd verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven met hulp van een groep topexperten alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk. De opgedane kennis brachten ze samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek. Dit educatieve model wil Vlamingen helpen om aan hun mentaal welbevinden te werken. De geluksdriehoek toont de 3 bouwblokken van geluk en is bewust uit balans gebracht met een oranje bol die tegenslag symboliseert. Perfect geluk bestaat immers niet. Het gloednieuwe model krijgt ook online een plaats: op www.geluksdriehoek.be staan praktische tips, filmpjes, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen over verschillende geluksgerelateerde thema’s, waaronder ook veerkracht.  En la st but not least: er is ook een geluksmaat. Dat is een test die die je meer vertelt over hoe het gesteld is met jouw geluk.

Wil jij je veerkracht versterken? Ben je op zoek naar hulp, voor jezelf of voor iemand die je kent? De website Kzitermee.be biedt antwoord!

Corona heeft een enorme impact op ons allen, en stelt ons mentaal welbevinden danig op de proef. We hebben vaker stress, voelen ons eenzamer, angstiger en hebben minder sociale contacten. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen krijgen ermee te mak en.

Zit je met iets, heb je een vraag, zoek je hulp, wil je jouw veerkracht versterken of iemand anders helpen? Neem dan zeker eens een kijkje op de gloednieuwe website www.kzitermee.be. Je vindt er instanties die je zowel fysiek, maar ook via chat, telefoon of mail kan bereiken. Ook organisaties die dichtbij in de regio Zuid-West-Vlaanderen te vinden zijn, krijgen er hun plaats. Afhankelijk van jouw vraag kom je bij de juiste organisatie terecht.

De website is een initiatief van Logo Leieland i.s.m. de steden en gemeenten uit de regio Zuid-West-Vlaanderen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen.

www.kzitermee.be

Beluister hier het Kzitermee lied