Mentaal welbevinden

10-daagse van de geestelijke gezondheid

Het is een vaste stip in de agenda. Elk jaar vindt van 1 tot 10 oktober de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Tien dagen lang staat onze psychische gezondheid en onze verkeer centraal onder het motto 'Samen veerkrachtig'. Ook in Menen!

De wandeling 

Vanaf 1 oktober 2021 kunnen jullie in Menen terecht voor een wel heel bijzondere wandeling. Je wandelt langs verschillende organisaties die hulp bieden omtrent mentaal welbevinden. Via verschillende filmpjes stellen de organisaties zichzelf voor.

De organisaties hebben allemaal een link met mentaal welbevinden: gaande van het voorzien van ontmoetingsmomenten, het bieden van een luisterend oor, gericht kunnen doorverwijzen, een losse babbel tot hulpverlening, begeleiding en opvolging. 

De filmpjes kan je ook hier terug vinden

Goed nieuws! De wandeling blijft ook na 1oktober nog beschikbaar. Je kan hem dus op eender welk moment bewandelen. 

Je kan kiezen tussen de korte wandeling (+/- 4 km) of een langere wandeling (+/- 7,5 km). Het plannetje van de wandelingen kan je hieronder bekijken, via Route You of kan je ophalen bij één van de volgende organisaties in Menen:

 • Stadhuis
 • Bibliotheek
 • CGG Mandel en Leie
 • AZ Delta
 • Travo
 • Eigen Woonst/ ‘T Ac-oord
 • Sociaal Huis
 • Huis van het Kind
 • Lokaal Dienstencentrum Allegro
 • Jeugddienst
 • Jeugdopbouwwerker
 • Mobiele Teams Impact en Amphora
 • Psychiatrisch Centrum Menen
 • CAW
 • Kompas
 • Hoekhuis

de korte wandeling   de lange wandeling

Een initiatief van Netwerk Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-West-Vlaanderen.

Deze wandeling vanuit de werkgroep beeldvorming van het netwerk geestelijke gezondheidszorg regio Zuid-West-Vlaanderen (www.psyzuid.be) i.s.m. Stad Menen

LDC Dorpshuis

Dinsdag 5 oktober:

Soep met babbeltjes in kader van week geestelijke gezondheidszorg i.s.m. GAW Zilvervogel.

Van 1 tot 10 oktober is er week van de geestelijke gezondheidszorg.

Het is belangrijk dat iedereen zich goed voelt, we eens kunnen samen zijn, praten met mekaar…

Daarom nodigen we jullie uit voor;

 • Een gezellige babbel
 • Een lekkere tas verse soep
 • Tips om je goed in je vel te voelen.

Welkom vanaf 9u30u – 12u, iedereen welkom!

Prijs: € 2

LDC Allegro

Dinsdag 19 oktober:

Gezellig samenzijn met film en info week van de geestelijke gezondheidszorg

Tijdens de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid (1 tot 10 oktober 2021) wordt er  op vrijdag 1 oktober een ‘geestelijke gezondheids-wandeling’ georganiseerd in Stad Menen. Daarbij wordt een route uitgestippeld langs de verschillende partners in Menen met een werking omtrent mentaal welbevinden. De start is 1 oktober, maar de wandeling zal ook daarna nog gedaan kunnen worden.

Deze wandeling zal ook kunnen bekeken worden in een film, die gaan we dus deze NM samen bekijken en bespreken.

Van 14u – 17u

Zaal Chopin LDC Allegro

Prijs: €2, koffie/thee en water inbegrepen.

Woensdag 27 oktober

Buurtwerking Nieuwe Tuinwijk
Activiteit in kader van geestelijke gezondheidszorg

Filmpjes bekijken en bespreken met een drankje en hapje
Start om 14u
Prijs: € 5  (koffie, gebak, drankje, hapje) - 14u – 17u
Locatie: zaal Koekuit, Hogeweg Menen
Max 40 personen, inschrijven vooraf noodzakelijk- LDC Allegro –Volkslaan 302 Menen 056/527280

Versterk je veerkracht tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 

Van 1 tot 10 oktober vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Gedurende tien dagen zetten we samen in op het verhogen van onze veerkracht. Want veerkracht is meer dan ooit overal nodig. Het leven zoals we dat kennen, werd de afgelopen periode immers serieus op zijn kop gezet. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. Het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, maar heeft ook een grote impact op de geestelijke gezondheid van de bevolking. Om deze onzekerheid goed door te komen is de veerkracht van mensen cruciaal. Niet alleen tijdens de 10-daagse, maar gedurende het ganse jaar.

Wat is ‘veer-kracht’? 

Het leven zit vol uitdagingen, kleine en grote. Er komt dagelijks heel wat emoties op ons af. En dat kan veel van je vragen. Daarnaast hebben we de neiging om bij onszelf eerder de negatieve dan de positieve eigenschappen te zien. Om onszelf teveel druk op te leggen. Hoe komt het dat sommigen met die uitdagingen en druk beter omgaan dan anderen? Dat ligt aan je veerkracht. Jouw veerkracht bepaalt in hoeverre jij je kan aanpassen aan stress en tegenslag. Maar goed nieuws want zoals je een spier traint, kan je ook je veerkracht trainen.

Samen veerkrachtig

De rode draad voor de 10-daagse – Samen veerkrachtig – werd niet zomaar gekozen. Veerkracht hebben we nodig om na een mentale tik er opnieuw tegenaan te kunnen. De steun van vrienden, familie, collega’s, buren… helpen ons er vaak weer bovenop. Sociale cohesie en contacten met mensen zijn essentieel voor een goede geestelijke gezondheid. Steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt.

Geluk zit in een klein driehoekje

Zou het niet fijn zijn als we allemaal wat gelukkiger werden? Met die vraag in het achterhoofd verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven met hulp van een groep topexperten alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk. De opgedane kennis brachten ze samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek. Dit educatieve model wil Vlamingen helpen om aan hun mentaal welbevinden te werken. De geluksdriehoek toont de 3 bouwblokken van geluk en is bewust uit balans gebracht met een oranje bol die tegenslag symboliseert. Perfect geluk bestaat immers niet. Het gloednieuwe model krijgt ook online een plaats: op www.geluksdriehoek.be staan praktische tips, filmpjes, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen over verschillende geluksgerelateerde thema’s, waaronder ook veerkracht.  En la st but not least: er is ook een geluksmaat. Dat is een test die die je meer vertelt over hoe het gesteld is met jouw geluk.

Wil jij je veerkracht versterken? Ben je op zoek naar hulp, voor jezelf of voor iemand die je kent? De website Kzitermee.be biedt antwoord!

Corona heeft een enorme impact op ons allen, en stelt ons mentaal welbevinden danig op de proef. We hebben vaker stress, voelen ons eenzamer, angstiger en hebben minder sociale contacten. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen krijgen ermee te mak en.

Zit je met iets, heb je een vraag, zoek je hulp, wil je jouw veerkracht versterken of iemand anders helpen? Neem dan zeker eens een kijkje op de gloednieuwe website www.kzitermee.be. Je vindt er instanties die je zowel fysiek, maar ook via chat, telefoon of mail kan bereiken. Ook organisaties die dichtbij in de regio Zuid-West-Vlaanderen te vinden zijn, krijgen er hun plaats. Afhankelijk van jouw vraag kom je bij de juiste organisatie terecht.

De website is een initiatief van Logo Leieland i.s.m. de steden en gemeenten uit de regio Zuid-West-Vlaanderen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen.

www.kzitermee.be

Beluister hier het Kzitermee lied