Asbest

Hechtgebonden asbest moet verpakt aangebracht worden op het recyclagepark.

Het is algemeen geweten dat asbestvezels schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. De vezels kunnen ernstige longziekten veroorzaken. Om het gezondheidsrisico te beperken voor u als bezoeker van het recyclagepark en voor de parkwachter, moet hechtgebonden asbest verpakt in folie aangevoerd worden.

Welke asbest mag je aanbrengen?

Enkel hechtgebonden asbest d.w.z. dat de vezels in het draagmateriaal verankerd zijn zoals golfplaten, bloembakken en schoorstenen...

Aandachtspunten bij het verwijderen van asbest:
  1. Controleer of het materiaal hechtgebonden is, nog in goede staat verkeert en makkelijk door jezelf verwijderd kan worden. Is dat niet het geval, contacteer dan een erkend asbestverwijderaar (vraag de lijst op via 02 8233 45 93).
  2. Bevochtig het materiaal, zodat eventueel loskomende vezels niet gaan rondwaaien.
  3. Verwijder de delen manueel en alleen met handwerktuigen.
  4. Zorg ervoor dat je het materiaal niet breekt! 
  5. Werk je binnenshuis, zorg dan voor een goede verluchting en reinig achteraf met water. Gebruik geen stofzuiger!
Aandachtspunten bij het verpakken van asbest:

Verpak het materiaal in een folie en kleef dit dicht. Heb je thuis geen folie, dan kun je op de recyclageparken een zak van 1m20 op 1m30 aankopen aan 1,15 euro per stuk

Heb je een plaat die groter is dan de zak, gebruik dan twee zakken. Let ook hier op dat je het pakket dicht kleeft met tape.

Maak de pakken niet te zwaar. Zorg ervoor dat je nog steeds zelf de asbest in en uit je wagen of aanhangwagen kunt halen.

Wacht niet te lang om het verpakte hechtgebonden asbestafval naar het recyclagepark te brengen.

Let vooral op dat je de platen voorzichtig in de wagen of aanhangwagen deponeert. Ook bij aankomst in het recyclagepark deponeer je de platen voorzichtig in de container voor asbest.

Let wel: asbest kun je enkel aanbrengen op het recyclagepark in Menen, Wervik en Gullegem (Nijverheidslaan).

Nog meer weten over asbest? Vraag de brochure op het recyclagepark of via de Vlaamse infolijn op 088 / 302 01 of via lucht@milieuinfo.be

Industrielaan 30
8930
Menen
Nu gesloten
13:00 - 18:00
Alles weergeven