Werken in Menen: Lauwestraat en Moeskroenstraat

Gepubliceerd op woensdag 10 maart 2021

Update 16 juli 2021

De riolering- en wegeniswerken in de Lauwestraat / Moeskroenstraat te Rekkem zijn al ver gevorderd. Eind deze week start het bouwverlof van de aannemer zodat vanaf 19 juli 2021 tem. 06 augustus 2021 er geen werken zullen uitgevoerd worden.

Door de erg wisselvallige weersomstandigheden en bijkomende werken van de aannemer is de initiële planning van Agentschap Wegen & Verkeer om fase D (tussen het rondpunt Croisé en de Plaats) volledig af te werken, niet gehaald. Op vrijdag worden de wegmarkeringen aan de rotonde uitgevoerd en zal nog voor het weekeinde de rotonde aan de Croisé volledig vrijgegeven kunnen worden.

De aannemer kon alsnog de onderlaag asfalt afwerken over het gehele traject waardoor de Moeskroenstraat gedurende het bouwverlof opnieuw opengesteld voor plaatselijk verkeer, maar blijft voorlopig nog werfzone. Personenvervoer kan door de werfzone rijden maar mits de nodige maatregelen en zonder wegmarkeringen in de straat. Vrachtwagens dienen blijvend om te rijden via de E403 (voor traject Moeskroen-Menen) of via Lauweplaats voor de organisaties in de bedrijfskorrel Rekkem-Lauwe om schade aan de funderingen tegen te gaan. De werfsignalisatie wordt aangepast naar 30 km/u met speciale aandacht voor de overgangen tussen toplaag en onderlaag. Bewoners en handelaars worden zo opnieuw vlot bereikbaar.

De omleidingen voor bussen van De Lijn en TEC blijven verlopen via de Murissonstraat. De Kom. Vinckestraat zal opnieuw als éénrichting worden ingericht (via Plaats naar Fonteinstraat) en de Priester Coulonstraat blijft ter hoogte van de Plaats afgesloten. 

Na het bouwverlof zal de aannemer haar werken opnieuw oppikken met als streefdatum 15 augustus voor het einde van de werken mits gunstige weersomstandigheden.

Voor de Lauwestraat neemt de aannemer alle voorzorgen om de werf veilig en toegankelijk in te richten zo dat plaatselijk verkeer (voor bewoners en hun bezoekers / leveranciers) kan ingevoerd worden. In- en uitrijden zal via de kant Fonteinstraat verlopen, de kant Moeskroenstraat blijft fysiek afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Concreet

Startperiode van het zomerverlof:

maandag 19 juli t.e.m. vrijdag 06 augustus

Locatie van de werken momenteel:

 • Gedeelte Lauwestraat, vanaf de Moeskroenstraat tot aan de Fonteinstraat.
 • Gedeelte Moeskroenstraat Fase D (Rotonde Croisé tot de Plaats)

Presentatie informatieavond

Projectoverzicht AQUAFIN

Op het projectoverzicht aquafin vind je de fasering van de werken die regelmatig wordt geupdate

Binnenkort starten de wegenis- en rioleringswerken in de Moeskroenstraat en de Lauwestraat te Rekkem. Deze werken zullen ongeveer 5 maanden duren.

Waarom deze werken

Met dit project willen Stad Menen en Riopact een gescheiden riolering aanleggen in de Moeskroenstraat (tussen De Palingbeek en het kruispunt met de Lauwestraat) en de Lauwestraat (t.e.m het kruispunt van de Fonteinstraat). We vernieuwen ook de rijweg en zorgen ervoor dat regenwater kan infiltreren in de ondergrond via de nieuwe aangelegde parkeerplaatsen. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal in combinatie met de rioleringswerken eveneens een structureel onderhoud voorzien van de N366. Het asfalt van de rijweg, de parkeerstroken en de fietspaden wordt vernieuwd in de Moeskroenstraat tussen de rotonde "La Palma" met de N32 en
de rotonde "De Croisé" met de Dronckaertstraat.

Door de combinatie van deze werken proberen we de hinder éénmalig en zo kort mogelijk te houden.

Overzicht omleidingen

Waar wordt gewerkt?

Moeskroenstraat
Wanneer starten de werken

Vanaf 12 april 2021 zal watermaatschappij De Watergroep de Moeskroenstraat thv Fase 1 volledig afsluiten. Zij dienen voorafgaand nog enkele noodzakelijke werken uit te voeren.

Het doorgaand verkeer zal op dat ogenblik reeds omgeleid worden (zie onder voor de omleiding doorgaand verkeer).

Vanaf 19 april 2021 start de aannemer dan met rioleringswerken. Hij werkt in verschillende fasen. De timing per fase ziet er zo uit:

Fase

Plaats – omgeving werken

Start

Vermoedelijke duur

1

Moeskroenstraat tussen Palingbeek  en Lauwestraat

19/04/2021

2 maanden

2

Lauwestraat (tussen Moeskroenstraat en Fontijnstraat)

aansluitend

3 maanden

Vanaf 26 april 2021, tijdens de termijn van fase 1,  zullen ook de werken van het structureel onderhoud starten. Om de bereikbaarheid te garanderen van bewoners en handelaars worden ook deze werken opgedeeld in verschillende fasen:

Fase

Plaats – omgeving werken

Start

Vermoedelijke duur

A

Tussen rondpunt N32 (La Palma) tot en met kruispunt Pont Neufstraat

26/04/2021

2 weken

B

Tussen kruispunten Pont Neufstraat en Kasteeldreef (inrit Sint Niklaas kerk)

17/05/2021

3 weken

C

Tussen kruispunten Kasteeldreef en
Priester Coulonstraat

07/06/2021

2 weken

D

Tussen kruispunten Priester Coulonstraat tot en met rondpunt Dronckaertstraat (De Croisé)

01/07/2021

2 weken

Opgelet: Deze planning is louter indicatief en kan veranderen door onvoorziene omstandigheden (o.a. slecht weer, veranderende coronamaatregelen, etc.).

Hierbij wordt de volledige fasering weergeven op onderstaand kaartje:

Moeskroenstraat 2

Hinder en bereikbaarheid

Werken zorgen voor hinder

Overal waar wordt gewerkt, is er hinder. Graafmachines maken nu eenmaal lawaai, vrachtwagens die over zand rijden maken stof, bij aanhoudende regen zal er modder in de straat liggen. Soms zal het wat moeilijker zijn om tot bij uw woning te geraken.

Samen met de aannemer doen we er echter alles aan om deze hinder, waar mogelijk, te beperken. Daarvoor nemen we verschillende minderhindermaatregelen.

Bereikbaarheid van uw woning

 • Rioleringswerken in de Moeskroenstraat en Lauwestraat

De straten worden per deel opgebroken. Eerst verwijdert de aannemer de wegenis en daarna graaft hij over korte afstand een sleuf voor de rioolbuis. Zodra de buis in de grond ligt, wordt de sleuf aangevuld en afgedekt met steenslag, na het aansluiten van de woningen gaat de aannemer meteen verder met de heropbouw van de rijweg.

 • Structureel onderhoud

In de Moeskroenstraat wordt per fase de rijweg, parkeerstrook en op bepaalde plaatsen het fietspad gefreesd. Er wordt meteen een nieuwe asfalt laag aangelegd. Wanneer de aannemer in uw fase aan het werken is, zal u voor die duurtijd beperkt of op sommige momenten niet met de auto tot bij uw oprit of garage kunnen rijden.

Plaatselijk verkeer is mogelijk

Tijdens de werken is enkel plaatselijk verkeer mogelijk, maar tijdens de werkuren (van 7.00 tot 16.30 uur) zal dit op bepaalde momenten toch hinder ondervinden.

Denk bv. aan stilstaande of manoeuvrerende werfvoertuigen.

Wanneer de aannemer in uw fase aan het werken is en u niet met de auto tot bij uw oprit of garage kunnen. Bv. als de sleuven voor de rioolbuizen worden gegraven, klinkers worden geplaatst of asfalt gelegd. De aannemer laat u dit op voorhand weten. Hij zal u vragen om uw wagen tijdig in een andere straat of de op de voorziene ruimte te parkeren. Te voet of met de fiets geraakt u uiteraard altijd tot bij uw woning.

Omleiding voor doorgaand verkeer

Voor doorgaand verkeer wordt een omleiding voorzien. Deze gaat via de E17 – E403 en A19.

Op het infomoment worden de lokale maatregelen voor buurtbewoners meegedeeld.

Moerskroenstraat
Veiligheid staat voorop

Op een werf schuilt achter elke hoek mogelijk gevaar. Om de veiligheidsrisico’s voor u en voor ons

te beperken, nemen we een hele reeks maatregelen. Maar als we de veiligheid voor iedereen willen vergroten, dan hebben we uw hulp nodig!

Enkele richtlijnen:

 • Respecteer de werfsignalisatie, de afsluitingen en de verkeersregels.
 • Ga alleen op de werf als het niet anders kan.
 • Maak altijd oogcontact met de vrachtwagenchauffeur of kraanbestuurder.

Alleen zo bent u zeker dat hij of zij u gezien heeft.

 • Zorg dat u niet afgeleid bent, berg uw gsm even op.

Enkele praktische zaken

Openbaar vervoer

Het is mogelijk dat De Lijn zijn traject aanpast volgens de omleiding en/of dat er tijdelijke haltes worden voorzien. De openbare vervoersmaatschappij informeert de reizigers aan de betrokken haltes en verwijst ze door naar de tijdelijke stopplaatsen. Meer informatie op www.delijn.be.

Post

Bpost werd verwittigd van de werken in uw straat.

Huisvuilinzameling in de zone van de rioleringswerken

Met de huisvuilophaaldienst werden afspraken gemaakt zodat het huisvuil ook tijdens de werken wordt opgehaald. Als de riolering in de straat wordt gelegd, dan kan de vuilniswagen niet door. Breng daarom a.u.b. uw huisvuil op de normale ophaaldagen naar de aangeduide verzamelpunten op het eind van elke werfzone.

Verhuis of levering

Plant u een verhuis of verwacht u een bijzondere levering tijdens de werken? Laat het tijdig weten aan de werfleider van de aannemer of het Aquafin Contactcenter (zie Praktische vragen).

Zo kan de aannemer in zijn planning rekening houden met uw vraag.

Waar en bij wie kunt u terecht

Meer informatie en vragen
Belangrijk voor handelaars en ondernemingen

Hinder door de werken voor uw deur? Dan kunt u mogelijk een hinderpremie van 2.000 euro krijgen van het Vlaamse Gewest. Als u voor deze premie in aanmerking komt, dan krijgt u van het Agentschap Innoveren & Ondernemen automatisch een bericht. Daarmee kunt u de uitbetaling van de premie aanvragen. Bent u gedwongen uw zaak volledig te sluiten, dan kunt u bijkomend een sluitingspremie vragen. Voorwaarden en meer info: www.vlaio.be/hinderpremie.

Praktische vragen

Een praktische vraag over bv. de toegang tot uw woning of de afwerking van de oprit?

Verhuis of levering gepland, …?

 • Werfleider Liselot Wydooghe van aannemer Stadsbader.
 • Liselot.wydooghe@stadsbader.com
 • Locatie werfkeet: Op het parkeerterrein naast de Sint –Niklaas kerk.

Ook de stad volgt dit project op.

Noodgeval

Bel buiten de werkuren (voor 8.00 uur en na 17.00 uur) en in het weekend het

Gratis noodnummer 0800 16 603.

Ook op brug- en feestdagen.

Onderbreking van de nutsvoorzieningen

Bij werken aan de nutsleidingen (water, gas, elektriciteit of telefonie/internet/televisie) kan het gebeuren dat de toevoer of het signaal soms wordt onderbroken. U kunt dit best rechtstreeks melden aan van de volgende nutsbedrijven:

 • Drinkwater

  • De Watergroep * Storingen 0800 40 244
 • Aardgas
  • Fluvius * Storingen 078 35 35 00 * Gasreuk 0800 65 065
 • Elektriciteit

  • Fluvius * Storingen 078 35 35 00 * Gasreuk 0800 65 065
 • Telecommunicatie

  • Telenet * Storingen 015 66 66 66
  • Proximus * Storingen 0800 22 800

Als de onderbreking het gevolg is van de activiteiten van de aannemer van de rioleringswerken, dan neemt deze onmiddellijk contact met het nutsbedrijf dat de herstelling moet uitvoeren. Het kan echter nooit kwaad dat u zelf ook nog eens het nutsbedrijf verwittigt.