Groepsbezoeken - tips voor trips

Naast onze kant-en-klare daguitstappen, die u wat verderop in onze brochure zult aantreffen, bieden wij u de mogelijkheid om zelf uw bezoek samen te stellen. Aan de hand van volgende tips kunt u zelf bepalen hoe uw dagje Menen er uit ziet.

Een blik over de grens heen

Tip 1
Grenswandeling Menen – Halluin (2u) – Het ontstaan van een grenswijk, grensarbeid, smokkel en couleur locale
prijs: € 60 - voor de gids (groep max. 25 pers.)

Tip 2 – NIEUW!
Halluin ontdekken (2u) – Tijdens deze wandeling maak je kennis met het (minder) bekende industrieel en cultureel erfgoed van onze Franse buurgemeente
prijs: 60€ voor de gids (groep max. 25 pers.)

Tip 3
Smokkel, straffe kost aan de Leie (4u) – fietstocht
prijs: €120 voor de gids (groep max. 15 pers.)

Tip 4
Roubaix – laat je verrassen door het rijk cultuur-historisch erfgoed onder leiding van een Nederlandstalige gids

Tip 5
Rijsel – ontdek deze gezellige oud-Vlaamse stad met Nederlandstalige gids op een boogscheut van Menen

Tip 6
Bustocht “Aan en over de Schreve” (2u) - Je maakt een verrassende en afwisselende bustocht langs en over de Belgisch-Franse grens.
€60 per gids – De groep dient zelf een autocar te voorzien.

Groen in Menen

Onder leiding van een natuurgids kan je volgende (verborgen) pareltjes ontdekken:

Tip 7
De Poel - Aan de achterkant van CC De Steiger vind je dit natuurreservaatje. De Poel is enkel toegankelijk met een natuurgids.

Tip 8
Geluwe-Reutelbeekpad - De groenstrook loopt dwars door een woonwijk langs de Beekstraat.

Tip 9
Bramier, Lauwe - Dit natuurgebied ontstond op de bedrijven-terreinen van de firma Novobloc NV, een voormalige tegelfabriek. Dit bijzondere biotoop is enkel toegankelijk met een natuurgids.

Tip 10
Preshoekbos, Lauwe - Dit jong, maar volwaardig wandelgebied vormt een landschappelijk geheel met de zuidelijke flank van de Leievallei tussen Menen en Kortrijk. 

Tip 11 - NIEUW!
Langs de boorden van de Leie, Groendomein Noordkaai en Diefhondbos

Praktisch: De dienst toerisme biedt een waaier begeleide natuurwandelingen en fietstochten aan. Dit kost €60,00 voor de gids en duurt ongeveer een 2-tal uren. Boekingen gebeuren via de dienst toerisme Menen. 

Menen tijdens de 1ste Wereldoorlog

Tip 12
Bustocht langsheen de Duitse frontlinies van WO1 (3u)
De groep dient zelf een autocar te voorzien - €90 voor de gids

Tip 13 – NIEUW!
Stadswandeling Menen bezet tijdens WO1(2u)
€ 60 voor de gids

Tip 14
Fietstocht WO I – NIEUW!
Deze fietstocht van +/- 20 km langs de as Menen-Roeselare geeft je een beeld van “Het einde van het front” en hoe de frontlijn nog te herkennen is in het landschap en bebouwing (3u) – 90€ voor de gids

Tip 15
Duitse militaire begraafplaats “Menenwald” – 1914-1918 (1u)
Nieuw sinds 2017 – Vaste tentoonstelling in het ontvangstgebouw over de aanleg van de begraafplaats en over het leven van enkele gesneuvelden die er begraven zijn. Dit is de grootste Duitse Militaire Begraafplaats van WO I in West-Europa
€60 per gids (max. 25 pers. Per gids)

Op stap met de klas

Zowel voor kleuters, lagere school als middelbaar onderwijs voorzien wij een programma op maat.

Tip 16
Op stap met meneer Vauban (2u) - De kinderen helpen meneer Vauban zijn weg terug te vinden.
leerjaar: 3de en 4de leerjaar - €60 voor de gids

Tip 17
Bio-boerderij “ ’t Goed ter Heule” in Lauwe  - In deze bio-boerderij kan je zelf uw biologische groenten plukken. 

Info: ’t Goed ter Heule – Dronckaertstraat 665 – 8930 Lauwe – www.tgoedterheule.be – Tel. 0486/70.80.56 – Tel. 056/41.45.13

Onze klassiekers

Menen kende door zijn strategische ligging langs de Leie en vlakbij de grens met Frankrijk op de handelsweg Brugge-Rijsel een rijk handelsverleden. Het werd ook verschillende keren belegerd. Menen werd een vestingstad.

Tip 18
Bezoek het belfort en het gerenoveerde stadhuis van Menen. Geniet van het zicht van op het belfort en laat u verrassen door het moderne interieur van het stadhuis.  (2u) 

Tip 19
Stadsmuseum ’t Schippershof (1u)
‘t Schippershof is gevestigd in een 17de Eeuwse herberg in het centrum van Menen. Het museum beheert o.a. een uitgebreide collectie beeldende kunst van o.a. Meense kunstenaars zoals Yvonne Serruys, Georges Dobbels en Johan Tahon. 
Recent werd de vaste collectie weggehaald en lopen er in de museale ruimtes diverse tijdelijke tentoonstellingen. Het museum is een plek in de stad voor tentoonstellingen en projecten die ofwel een link hebben met de stedelijke context, ofwel ruimte bieden aan grotere beeldende kunst projecten. Je kan het actuele aanbod steeds raadplegen op www.tschippershof.be

Tip 20
Historische stadswandeling (2u) 

Tip 21
Wandeling op en langs de vestingen (2u)

Tip 22
Kazematten (1u)

Tip 23
Molen “De Goede Hoop” (1u) = De molenaar leidt u rond in de grote stenen stellingmolen – 30€/groep

Praktisch: Een groepsbezoek met gids kost 
€ 60 voor max. 2 uren. (max. 25 pers.) Alle info hieromtrent: Dienst voor Toerisme Menen.

Eens iets anders

Tip 24
Vrouwenwandeling “Pittige vrouwen in Menen” (2u) - Ontdek plaatsen en beeltenissen van ‘grote’ en ‘kleine’ vrouwen die in hun tijd van belang geweest zijn.

Tip 25 
Beeldenwandeling (2u) – Yvonne Serruys, Johan Tahon, Stephan Balkenhol, Dirk Braeckman en Willem Vermandere. Ontdek hun kunstwerken in het openbaar domein van de stad.

Tip 26 
Frivole gevels, Art deco en Art Nouveau (2u)

Tip 27
Psychiatrisch Centrum Menen – NIEUW!
Het Psychiatrisch Centrum O.L.Vrouw van de Vrede Menen vierde in 2012 zijn 300-jarig bestaan. De Zusters Benedictinessen startten in 1712 met de opvang van geesteszieke en zwakzinnige vrouwen. 
Tijdens dit bezoek maak je kennis met het rijke erfgoed. De kapel, de orangerie en de werkmanshuisjes getuigen van hun rijke verleden.

Tip 28
D-Dreams Garden in Lauwe – NIEUW!
Deze romantische cottagetuin is te bezoeken tijdens de maanden mei, juni, juli en augustus. Laat je verrassen door de rust en de schoonheid die de verschillende kamers en zithoeken je te bieden hebben. Op aanvraag worden er ook voordrachten gegeven. Kostprijs: 2€/pers.

Tip 29
De Conciergerie Menen – NIEUW!
In het centrum van Menen gaat achter de gevel van een voormalige conciërgewoning in de Oude Leielaan een historische landschapstuin schuil. De tuin bevat eigen kazematten, is aangelegd op de oude vestingen en kijkt uit over de oude Leiearm langs de Sluizenkaai.

Tip 30
Stadswandeling: “Menen, grensstad met toekomst” – NIEUW!
Dat water in een stad heel bepalend is in het stadsbeeld is ook in Menen niet anders. De Leie lag mee aan de basis van het vlasverhaal en heeft bijgedragen aan de handel. Vervoer over het water wint ook vandaag steeds meer aan belang. Het Europees Project Seine-Schelde heeft tot gevolg dat de Leie in Menen voor de 3e keer zal verlegd worden. De rivier moet breder gemaakt worden, bruggen moeten verhoogd worden. Deze werken zullen ingrijpende gevolgen hebben voor het stadsbeeld. Het Masterplan Menen probeert de vele uitdagingen op een positieve manier te benaderen. Een mobiele, leefbare, commercieel aantrekkelijke stad en een herwaardering van het vestingtracée in het stadsbeeld vormen hierin dan ook de leidraad.

Voor fijnproevers en zoetekauwen 

Tip 31
Maîtresse, Rekkem – NIEUW!
“Maîtresse” is een Meens bier dat recentelijk geproduceerd werd volgens een persoonlijk recept van Dhr. Dobbels. Brouwerij Eutropius uit Menen staat in voor het brouwproces. De etiketten werden ontworpen door de Rekkemse kunstenares Lilivandel. In de degustatieruimte met winkel maak je kennis met de passie van Dhr. Dobbels en het verhaal van dit biertje. Ondertussen proef je van de 3 soorten met een aangepaste knabbel die de degustatie af maakt.

Tip 32
Sneukelwandeling Menen (3u)
Tussen de €10 à €15 per persoon – gids €90 (max. 25 pers.)

Tip 33
Grootmoeders koffie (1,5u à 2,5u) - Geleid bezoek aan Grootmoeders Koffie in Gullegem + bezoek aan het koffiemuseum.
Verschillende arrangementen mogelijk 

Tip 34
Brouwerij “Gulden Spoor” in Gullegem – De brouwer neemt je mee in de moderne brouwerij en maakt je wegwijs in het ambacht van het bier maken, over traditie en smaak. Achteraf kan er geproefd worden.

Tip 35
Kaasmakerij “De Kazerij” te Wervik - Hoe een kaasgroothandel uit 1934 uitgroeide tot een van onze succesvolste kaasproducenten. Hun “Flandrienkaas” viel al meermaals internationaal in de prijzen.

Tip 36
Wijndomein ‘Ravenstein’ Kruiseke– NIEUW!
Deze 2,5 ha grote wijngaard op de zuidelijke hellingen van de ‘Amerikaberg’ wordt puur ecologisch beheerd. Op het programma staan een boeiende rondleiding, een bedrijfsfilm en een degustatie.

Tip 37
Brouwerij “De Ranke” in Dottignies – NIEUW!
De brouwerij werd opgestart in 1996. Met hun bieren gaat men tegen de tendens in van de verzoeting van de bieren. In 2005 vestigden ze zich in een oude textiel-
fabriek in Dottignies, een deelgemeente van Moeskroen. In hun degustatiezaal kan ook een broodmaaltijd genuttigd worden met enkele lokale topproducten
Kostprijs op aanvraag, afhankelijk van arrangement.