Gezond samenleven, gezond samenwerken

Gezond Samenleven, Gezond Samenwerken is een initiatief (= participatietraject) voor en door burgers, bedrijven en overheden (Vlaamse overheid en de stad Menen) dat focust op milieu en gezondheid. Aanleiding zijn de problematiek en de vele studies en onderzoeken rond die thema’s in de regio Menen. Een kernteam coördineert de uitvoering van het Actieplan Regio Menen.

Gezond Samenleven, Gezond Samenwerken wil nu vanuit die samenwerking de bevolking informeren over (communicatie) en betrekken bij (participatie) het verder uitstippelen van het beleid rond milieu en gezondheid.

Deze projectsite moet daartoe bijdragen en biedt volgende info:

Grote Markt 1
8930
Menen
056 529 372
Nu open
Meer
Alles weergeven

Nieuws over Milieu en Gezondheid

‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen’ brengt luchtkwaliteit in kaart

01/03/2018

Eind februari lanceerden de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen. Dat is een grootschalig burgeronderzoek, waarbij 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit in hun straat meten. “Door stikstofdioxide (NO2) te meten, krijgen we een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Vlaanderen”, zegt prof. dr. ir. Filip Meysman (UAntwerpen), die het project leidt.

Toelichting resultaten PAK-studie op Café Santé 9 februari

23/01/2017

Tijdens een meetcampagne op verschillende locaties in de regio Menen werden Polyaromatische Koolwaterstoffen (PAK's) gemeten in de lucht en in de urine. Het doel was om te onderzoeken waarom de jongeren in die regio's meer PAK's in het lichaam hadden, vergeleken met de resultaten van onderzoeken in heel Vlaanderen.

Groepsaankoop 100% groene stroom

01/12/2015

Wil jij snel en eenvoudig geld uitsparen? Doe dan mee met de groepsaankoop van 100% groene elektriciteit en aardgas van Provincie West-Vlaanderen. Zo bespaar je een mooi bedrag op je energiefactuur én draag je je steentje bij voor een beter milieu. Een win-winsituatie, toch?

Een terugblik op Café Santé van 7 mei

18/05/2015

De eerste editie van Café Santé vond donderdagavond 7 mei plaats in het Jukeboxmuseum in Menen. De genodigden waren de inwoners van Menen, de opzet van de avond de aanwezigen informeren rond milieu en gezondheid.

Campagne ‘Gezond uit eigen grond’ van start

30/04/2015

Met de campagne ‘Gezond uit eigen grond’ promoot de Vlaamse overheid gezond tuinieren: hoe ziet een gezonde moestuin eruit, wat heeft een tuinier nodig heeft voor een goede oogst…

VMM meetposten blijven behouden in Menen

08/04/2015

Het kernteam ‘Gezond Samenleven, Gezond Samenwerken’ vroeg Vlaams minister van Omgeving Schauvliege in december 2014 om de meetposten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in Menen te behouden. Ondertussen werd bekend dat die meetpunten het komende jaar behouden blijven.

20% minder CO2 tegen 2020

20/02/2015

Op 18 oktober 2013 ondertekende de stad Menen samen met 12 andere Zuid-West-Vlaamse gemeenten het burgemeestersconvenant. Een jaar later keurt de gemeenteraad het Energie Actieplan goed, waarmee de stad Menen de komende jaren aan de slag gaat om tegen 2020.

Stook slim, veilig en gezond: enkele tips

23/01/2015

Wie krantenpapier, geverfd hout, vezelplaat, triplex, plastic of ander afval verbrandt, zet zijn gezondheid op het spel en bezorgt de buren heel wat geurhinder. Ook in een ‘allesbrander’ mag je enkel brandstoffen verbranden die geschikt zijn voor hout- of kolenkachels.

4de participatiemoment 'Gezond Samen' sluit 1ste werkjaar af

24/12/2014

Op donderdagavond 18 december vond voor de vierde keer dit jaar een participatiemoment plaats rond Gezond Samenleven, Gezond Samenwerken. De avond sloot het eerste werkjaar van het participatietraject af.

Gebruik pesticiden aan banden gelegd

18/12/2014

Vanaf 1 januari 2015 verstrengen de regels voor het gebruik van pesticiden. Gemeenten maar ook zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, sportclubs… mogen geen pesticiden meer gebruiken. Ook burgers mogen vanaf dan hun trottoir niet meer met pesticiden behandelen.

Bladkorven beperken overlast van bladafval

20/11/2014

Het is volop herfst, dus vallen de bladeren ‘bij bosjes’ van de bomen. De stad Menen zet jaarlijks in om de hinder van bladafval te beperken. Maar naast de stadsmedewerkers, doen ook bewoners geregeld een duit in het zakje. Om hen daarbij te helpen, installeerde de stad Menen 68 bladkorven in de straten en pleinen.

Een terugblik op het 3de participatiemoment ‘Gezond Samenleven, Gezond Samenwerken’

05/11/2014

Op donderdag 23 oktober 2014 organiseerde het samenwerkingsplatform ‘Gezond Samenleven, Gezond Samenwerken’ een 3de participatiemoment, dit keer in CC De Steiger.

Meldpunt Milieu & Gezondheid

10/09/2014

Net voor de zomervakantie stelde het samenwerkingsplatform 'Gezond Samenleven, Gezond Samenwerken' een nieuwe projectsite voor. Dezelfde site geeft ook toegang tot het meldpunt Milieu & Gezondheid.

Terugblik op 2de participatiemoment 'Gezond Samenleven, Gezond Samenwerken'

24/06/2014

Twee maanden na de eerste kennismaking met het initiatief 'Gezond Samenleven, Gezond Samenwerken' was het Jukeboxmuseum donderdag 19 juni het decor van een vervolgmoment. De initiatiefnemers stelden hun conclusies van het participatiemoment voor en vroegen de deelnemers om hun mening en suggesties.

Terugblik op startmoment 'Gezond samenleven, gezond samenwerken'

28/04/2014

Hoe kun je beter streven naar een goede verstandhouding tussen omwonenden, bedrijven en overheden dan door iedereen actief te betrekken? Dat was het uitgangspunt van een infomoment dat plaats vond op donderdagavond 24 april in het Jukeboxmuseum.

Voedingsadvies voor eitjes uit de eigen tuin

26/03/2014

Een ei is een belangrijke bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Toch werd in 2003 in delen van de stad Menen het advies gegeven geen eieren van eigen kippen te consumeren. Metingen toonden immers aan dat eitjes in dit deel van de stad te hoge gehalten dioxines en PCB’s bevatten. Maar hoe is de situatie vandaag? Een nieuw eierenonderzoek brengt nu duidelijkheid.

15 concrete acties na humane biomonitoring

25/06/2013

Het Steunpunt Milieu en Gezondheid meet in opdracht van de Vlaamse overheid al sinds 2002 de aanwezigheid en de effecten van milieuvervuilende stoffen in de mens via humane biomonitoring (HBM). Het vervolgtraject ‘Faseplan’ had als doel om de onderzoeksresultaten van deze HBM-campagnes te vertalen in concrete beleidsacties. Deze vertaling resulteert in het actieplan regio Menen.