Leg ook een geveltuin aan!

Gepubliceerd op Maandag 26 april 2021

De komende maanden legt de stad een sterke focus op de straten van Menen, Lauwe en Rekkem. Een straat kan meer zijn dan een verkeersweg. Het kan ook een ontmoetingsplek zijn voor buren of een aangename fietsomgeving. Daarom werken we aan nette, veilige en groene straten.

De nette straten danken we aan de ruim 600 deelnemers van De Grote Lenteschoonmaak. Het werk zit er nog niet op, maar de stadsdiensten en de vrijwillige Mooimakers blijven zich engageren. Voor veilige straten zal het nieuwe mobiliteitsplan zorgen. Maar we willen de straten ook groener. Daarom komt de stad nu met een nieuw actieplan: een oproep om geveltuinen aan te leggen. Iedereen met een voetpad van 1m breed (plant en boordsteen niet meegerekend) kan meewerken.

Een geveltuin is een klimplant die tegen een gevel groeit. Veel mensen denken dat ze schadelijk zijn, maar dat is slechts zelden het geval. Alleen waar het voegwerk in slechte staat is, moet je voorzichtig zijn. Een klimplant brengt niet alleen een andere ambiance in de straat, ze is ook zeer betekenisvol voor het klimaat en de biodiversiteit.

We roepen niet alleen individuele inwoners op om een klimplant te installeren. We richten ons tot volledige buurten en straten. Als meerdere buren hun gevel schenken aan een klimplant, kunnen we groene assen creëren. Dat is het doel van het nieuwe actieplan: de komende jaren willen we groenzones (parken en pleinen) met elkaar verbinden door de tussenliggende straten te vergroenen met geveltuinen. Denk aan het menselijk lichaam. Tussen hart en organen lopen aders. Als hart en orgaan groenzones zijn, zijn de aders straten met geveltuinen. Zo brengen we groen leven in Menen.

Dit jaar zetten we de eerste stap. We kiezen 1 groen hart in zowel Menen, Lauwe als Rekkem. Woon je in één van de omliggende straten en begrijp je de meerwaarde van dit actieplan? Doe dan mee! We hopen in elke straat ook één of meerdere trekkers te vinden, die, met hulp van de stad, willen helpen met de communicatie en de aanleg.

Woon je in een andere straat? Ook dan ben jij (samen met je buren) van harte welkom om de straten van Menen groener te maken. Je geniet van hetzelfde voordeelpakket.

Wat bieden we aan?

  • gratis webinar over reglement, klimplanten, klimhulp, aanleg, prijs… (datum wordt spoedig aangekondigd)
  • 5 euro korting op eerste aankoop, indien aangekocht via www.maakhetgroener.be (1 plant kost 12 euro). Planten kunnen opgehaald worden in november 2021. 
  • voor de trekkers: brieven voor buren, brief gebouwenbrief voor eigenaars van huurhuizen… en een bedanking

Hart Menen: Vander Merschplein

Straten Menen: Ambachtenstraat, Dolfijnstraat, Esplanadestraat, Fred Wallecanstraat, Kazernestraat, Koningstraat, Kortestraat, Kunstenstraat, Langestraat, Nieuwstraat, Ontvoogdingstraat, Ostenstraat, Poedermagazijnstraat, René Gombertstraat, Stationsstraat, Vander Merschplein, Weststraat

Hart Lauwe: Deken Darras

Straten Lauwe: Albrecht Rodenbachlaan, Boldriesstraat, Deken Darrasstraat, Hospitaalstraat, Hugo Verrieststraat, Prins-Regenstraat, Schoolstraat

Hart Rekkem: De Ljigte

Straten Rekkem: Wijk Ten Dale, Lauwestraat, Kasteelhof, Kasteeldreef

Stappenplan aanleg geveltuin

Postkaart geveltuin

Ik wens deel te nemen aan