Blokkot @ CC De Steiger en Verrijzeniskerk

Gepubliceerd op Dinsdag 26 mei 2020

De studenten zijn nu al ruim twee maanden geïsoleerd aan het werken online en thuis. Ze snakken naar een gezamenlijke studieruimte waarin ze ook in een pauze eens – zij het vanop afstand – kunnen ventileren over cursussen en studies of andere interesses. De Stad Menen doet voor hen een extra inspanning en stelt ‘blokruimte’ ter beschikking in CC De Steiger in Menen en in de Verrijzeniskerk in Lauwe. Het Blokkot is er in de eerste plaats voor studenten uit Menen, Lauwe en Rekkem.

In de zalen van CC De Steiger kunnen met de veiligheidsmaatregelen 100 studenten terecht, telkens tussen 8:00 en 22:00. “Via een reservatiesysteem kunnen ze een plek reserveren. Zo kunnen we ook de toestroom en de spreiding blijven bewaken. Dit is het aantal studenten dat wij ook de vorige jaren een plaats gaven in Park Ter Walle. Doordat die zaal nu voor noodopvang voorbestemd is, wijken we uit naar ons cultuurcentrum. Als schepen van onderwijs en voorzitter van CC De Steiger ben ik opgetogen dat we onze zalen openzetten voor onze studenten. De programmatie van CC De Steiger staat voorlopig on hold dus waren onze zalen leeg”, zegt schepen Griet Vanryckegem. “Ik wens alle studenten heel veel moed en succes met de examens die wel veel complexer zijn in de corona-context.”
Indien die capaciteit niet blijkt te volstaan, kunnen extra ruimtes ingezet worden, waardoor in totaal 200 studenten in CC De Steiger terecht kunnen. 

In Lauwe is de Verrijzeniskerk beschikbaar. Na overleg met Patrick Caenen, contactpersoon vanuit het kerkbestuur dat voor het beheer van de Verrijzeniskerk instaat, kunnen we de leegstaande kerk gebruiken nu de Chirojongens Lauwe tijdelijk geen werking hebben. Hoeve Delaere, waar we normaal een vaste studieplek organiseren, wordt nu toevallig geschilderd en de sporthal en het oude CC worden al ingezet voor de scholen. In de kerk kunnen een 40-tal studenten terecht.

“Uiteraard stellen wij alles in het werk om dit in beide gebouwen in alle veiligheid te kunnen aanbieden. Zo zullen de studenten verplicht zijn te reserveren in functie van contact tracing, zal er desinfectiemateriaal voorzien worden om de contactoppervlakken te reinigen bij zowel het aankomen als het verlaten, zal de looprichting aangegeven worden met looplijnen en zo meer. Dit was geen makkelijke oefening: het is een hele puzzel om stedelijke gebouwen vrij te houden voor de opvang van leerlingen in scholen, de heropstart van sportverenigingen op onze accommodaties, om studeerruimte te voorzien… en dat allemaal coronaproof. Maar het is ons gelukt”, geeft een tevreden burgemeester Eddy Lust, bevoegd voor Jeugd mee. 

“Voor veel studenten is het allesbehalve evident om van thuis uit te studeren. Sommigen hebben geen eigen kamer of er is door allerlei omstandigheden onvoldoende rust in huis om te kunnen studeren, waardoor slaagkansen slinken. Een diploma is echter nog steeds de sterkste hefboom voor een mooie toekomst. Als schepen van flankerend onderwijs en armoedebestrijding ben ik heel tevreden dat ondanks de strenge maatregelen we er met de Stad en het CC toch in geslaagd zijn om studenten de broodnodige ruimte te geven die ze nodig hebben om goed te kunnen blokken”, voegt schepen Angelique Declercq er nog aan toe.


Jouw studeerplekje boeken? Dat kan hier!

In CC De Steiger (Waalvest 1, Menen) en in de Verrijzeniskerk (Spoorwegstraat) in Lauwe kunnen studenten 7 dagen op 7 terecht van 8:00 tot 22:00 om te studeren. Dit vanaf woensdag 27 mei.
Elke dag wordt opgedeeld in drie tijdsblokken: van 8:00 tot 13:00, van 13:00 tot 18:00 en van 18:00 tot 22:00.
Je kan een ticket reserveren per tijdsslot. Zonder ticket wordt je niet toegelaten in het gebouw. 

Reserveer je tafel in CC De Steiger via deze links:

dinsdag 23/06
woensdag 24/06
donderdag 25/06
vrijdag 26/06
zaterdag 27/06
zondag 28/06
maandag 29/06
dinsdag 30/06

 

Reserveer hier je tafel in de Verrijzeniskerk in Lauwe:

dinsdag 23/06
woensdag 24/06
donderdag 25/06
vrijdag 26/06
zaterdag 27/06
zondag 28/06
maandag 29/06
dinsdag 30/06

De links worden stelselmatig aangevuld.


Belangrijke praktische informatie

Voor CC De Steiger: 

 • Het gebouw kan je enkel betreden via inkom 1 (vooraan, inkom bibliotheek), en dat is ook de enige uitgang die gebruikt wordt. Daar wordt je ticket gescand bij aankomst door een onthaalmedewerker. Zonder ticket kom je er niet in. 
 • Bij het binnenkomen wordt gevraagd om een mondmasker te dragen en je handen te wassen. Eens je aan jouw tafel hebt plaatsgenomen, kan je het mondmasker terug afnemen. Maar van zodra je je tafel terug verlaat om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan of een pauze te nemen vragen we om het masker terug op te zetten.
 • De ruimtes waar studenten terecht kunnen zijn op de eerste verdieping. Volg de pijlen en looplijnen die aangeduid zijn. Hou zo veel mogelijk afstand van andere studenten en het personeel van het cultuurcentrum.
 • Elke student gebruikt de hele dag dezelfde tafel en stoel. Hij/zij ontsmet die vooraf en na het gebruik, poetsmiddelen zijn voorhanden.
 • Kom niet studeren indien je ziektesymptomen vertoont.
 • Het gaat om een stille studeerruimte, het is belangrijk dat je de stilte en rust bewaart, uit respect voor je medestudenten.
 • Eten is verboden in de studiezalen, ga voor de lunch even naar buiten. Je kiest zelf wanneer je pauze neemt, maar zorg dat dit gespreid gebeurt. Blijf niet rondhangen voor de ingang, maak een ommetje.
 • Je mag eigen drank mee naar binnen brengen. Ruim bij vertrek je tafel netjes op. Neem al je spullen en afval weer mee. 
 • Laat geen waardevolle spullen achter tijdens je pauze. Wij zijn niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van persoonlijke spullen.
 • WiFi is aanwezig (hotspot Stad Menen), maar er is slechts beperkte capaciteit. Reken niet op de WiFi om grote bestanden te downloaden of video’s te bekijken.  
 • Er is steeds een student aangesteld als Blokkot-ambassadeur, bij vragen kan je bij hem/haar terecht, of bij de onthaalmedewerker.
 • Blijf niet onnodig rondhangen, als je klaar bent met je werk, ga je naar huis.

Voor De Verrijzeniskerk in Lauwe: 

 • De Verrijzeniskerk in Lauwe is toegankelijk via de achterkant van het gebouw (kant pleintje). Ook voor de Verrijzeniskerk dien je vooraf te reserveren en je ticket mee te brengen.
 • Dezelfde veiligheidsvoorschriften als hierboven zijn ook van toepassing in Lauwe. 
 • In de Verrijzeniskerk opent en sluit de Blokkot-ambassadeur. Die ambassadeur kan ook je ticket controleren.

GOED OM WETEN
Tickets kunnen ook digitaal getoond worden.
Er is elektriciteit voorzien, en er zijn voldoende verlengkabels voorhanden bij elke tafel.
Je kan doorlopend tijdens jouw gereserveerde tijdsblok arriveren en vertrekken.

Bedankt om deze regels te respecteren, samen houden we het veilig voor iedereen. De onthaalmedewerkers hebben het recht om mensen te weigeren die zich niet aan deze afspraken houden.

Voor alle praktische vragen kan je terecht op info@ccdesteiger.be of 056 515 891.

Studeren in CC De Steiger

Meer info