Probat de online databank van het stadsarchief

Gepubliceerd op Maandag 16 juli 2018

“De Provincie West-Vlaanderen stelt het programma Probat, een inventariseringsprogramma, ter beschikking van de West-Vlaamse archieven. Nu is ook het archief van onze stad Menen hierin opgenomen. Met dit online systeem kunnen zowel klanten van het stadsarchief als onze eigen diensten vlot archiefbestanden opzoeken”, zegt schepen voor Cultuur Griet Vanryckegem.

Probat staat voor: Provinciaal Beheerprogramma voor Archieftoepassingen. Dat programma werd door de Provincie West-Vlaanderen aan de gemeentelijke archiefdiensten aangeboden. Een reeds bestaande versie van Probat werd vernieuwd en is nu ook via een web applicatie beschikbaar.

Hoe werkt Probat?

Schepen Vanryckegem: “Alle dossiers die in het stadsarchief zitten werden in dit systeem geïnventariseerd. Dit betekent dat ze ook vlot terugzoekbaar en op te halen zijn. Intern maken al onze stadsdiensten daar via een aanvraag aan het archief gebruik van. Archiefklanten kunnen via de site een kijkje nemen in onze archiefbestanden en kunnen online meteen hun stukken aanvragen. Je vindt Probat op http://probat.west-vlaanderen.be.”

Hoe rijk is ons archief?

Menen bezit een uitgebreid archief dat onderverdeeld is in de vier deelarchieven:

  1. het archief van de deelgemeente Lauwe
  2. het archief van de deelgemeente Rekkem
  3. het oude archief van Menen (reeksen A - Z)
  4. het moderne archief van Menen.

Vooral de reeksen uit het oude archief zijn van belang. Ze zijn voorzien van uitgebreide zoekmogelijkheden en hebben inhoudelijk betrekking op het hele gebied van de vroegere Roede van Menen. Ze bieden interessante aanvullende bronnen voor genealogen, bv. de reeks B (Akten en Contracten, 1538-1793), de reeks C (Notariële akten, 1695-1793) en de reeks D (Wezerijen en Staten van Goed, 1574-1794).

“In de archiefleeszaal (in CC De Steiger, Waalvest 1, Menen) heb je onmiddellijke toegang tot de akten van de Burgerlijke Stand (Menen, Lauwe en Rekkem, 1800-1910) en je vindt er voor Menen ook de parochieregisters uit ongeveer de periode 1600-1800. Voor allerlei onderwerpen kan je er terecht in de gespecialiseerde archiefbibliotheek. De collectie kaarten en plannen schetst een beeld van de evolutie van de stad. Je treft er Menen aan als open of versterkte stad, of nog als belegerde stad tijdens één van de vele aanvallen”, voegt stadsarchivaris Dominique Aps er nog aan toe.

Het stadsarchief in beeld: klik hier en neem een kijkje achter de schermen van het archief.

http://www.menen.be/fotoalbum/in-beeld-archief-van-de-stad-menen